Gå till innehållet
Kuljettaja nojaa pysäköidyssä autossa rattiin.

Var tredje finländare kör även om de inte är i körskick

Endast två av tre hoppar ofta eller nästan alltid över körningen om de upplever att deras körförmåga är försämrad, visar Trafikskyddets enkät. Om du känner dig annorlunda än vanligt, är mycket trött eller omtöcknad ska du inte köra bil. Särskilt trötthet urskiljs som ett gissel bland de finländska förarna. Trötthet bedöms vara bakgrundsorsaken till upp till var femte dödsolycka.

Trafikskyddets enkät* som genomfördes i slutet av fjolåret visar att alla inte hoppar över att köra även om de är medvetna om att deras körförmåga är försämrad. Endast 68 procent av förarna uppgav att de nästan alltid eller ofta skjuter upp körningen. Körförmågan kan tillfälligt påverkas av förkylning, läkemedel, alkohol, stress, starka känslotillstånd eller trötthet. Trafikskyddets planerare Mia Nyholm betonar att det inte går att kompensera en försämrad körförmåga.

”Om du känner dig ens lite dålig är det bättre att låta bli att köra eller använda ett annat färdsätt eller en annan förare”, understryker Nyholm.

Under sommaren ser man den försämrade körförmågan särskilt som trötthetsolyckor. Enligt uppskattningar påverkar trötthet till och med var femte dödsolycka i Finland. De vanligaste olyckorna som beror på trötthet är mötesolyckor eller avkörningar. Risken för olyckor ökar också av en kombination av trötthet och alkohol.

”Alkohol är en betydande faktor som ökar risken för olyckor, men även trötthet. Enbart att vaka länge har samma påverkan som en grad av berusning. Undersökningar visar att trötthet i kombination med en liten mängd alkohol försämrar körningen avsevärt”, påpekar Nyholm.

Föraren ansvarar för sin egen körförmåga

Den vanligaste orsaken till trötthet är sömnbrist. Såväl sömnmängden och sömnkvaliteten, som längden på den vakna perioden påverkar tröttheten bakom ratten.

”Somrarna är säsongen för bilturism. Man kör ofta långa sträckor och man förhåller sig nästan idealiskt till taktiken med bara en paus och att kämpa vid ratten.  Om man kämpar trött vid ratten har funktionsförmågan redan försämrats betydligt. Man kan nödvändigtvis inte ens bedöma att körförmågan är försämrad och när man är trött fattar man inte heller förnuftiga beslut. Man bör avvara tid för sömn även under sommarresorna och på förhand dela in köretapperna för att få en överskådlig körtid. Varje förare ansvarar för att fundera på om man är i stånd att köra och se till att endast köra när man är i körskick”, betonar Nyholm.

Fem tips för att undvika trötthet: 

  • Se till att du får en tillräckligt lång nattsömn före körsträckorna – för de flesta innebär det sex timmars sömn eller mer.
  • Avbryt körningen, byt färdsätt eller förare om du blir trött. En kopp kaffe eller något annat koffeinhaltigt och en kvarts tupplur fungerar också som nödhjälp.
  • Ta ordentligt många pauser och beakta stoppen även när du planerar rutten och körtiden.
  • Dela upp en lång körning till flera resdagar.
  • Undvik tunga måltider och naturligtvis även små mängder alkohol.

*Trafikskyddet utredde finländarnas tankar om trafiken med en enkät i slutet av 2024. Enkäten genomfördes av Veria i november 2024 och besvarades av sammanlagt 1 035 personer, av vilka 82 procent var bilister.