
Turvavyö on ollut pakollinen henkilöauton etupenkillä jo 50 vuotta
Turvavyön käyttö henkilöauton etuistuimella tuli pakolliseksi puoli vuosisataa sitten. Liikenneturvan seurannoista selviää, että ennen vuoden 1975 lakimuutosta turvavyötä käytti kaupunkialueella henkilöauton etupenkillä vajaa 10 prosenttia. Tänä päivänä turvavyön käyttöaste on jo lähemmäs sata prosenttia ja sen merkitys liikenneturvallisuudelle ymmärretään.
Liikenneturva on selvittänyt turvavyön käyttöä seurannoilla jo vuodesta 1966 alkaen. Viime vuonna tehtyjen seurantojen* mukaan taajamien ulkopuolella etupenkillä matkustavista 98 %:lla oli turvavyö kiinnitettynä. Taajamissa luku oli 97 %.
”Turvavyön käyttöaste hipoo sataa, mikä on hyvä, mutta myös ne muutamat prosentit, jotka eivät käytä koskaan tai käyttävät vain joskus turvavyötä, olisi tärkeää saada kiinnittämään se aina ennen matkaa”, painottaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Minna Jokinen.
Liikenneturvan kyselyn mukaan ihmiset kokevat turvavyön tärkeäksi turvavarusteeksi. Vain muutama vastaaja ajatteli, että sillä ei olisi mitään merkitystä.
”Kun tämä asenne saadaan siirrettyä suoraan käyttäytymiseen, niin turvavyön käyttöprosentti olisi täydet sata. Se on toki tavoitteemme”, Jokinen vahvistaa.
Kuinka tärkeää turvavyön käyttö henkilöauton etupenkillä mielestäsi on?
- Todella tärkeää 95 %
- Melko tärkeää 3 %
- Ei kovin tärkeää 1 %
- Ei yhtään tärkeää 0 %
N= Kaikki vastaajat, 1212.
Turvavyö pelastaa vain oikein kiinnitettynä
Turvavyömuistuttimet alkavat olla autoissa jo arkipäivää.
”Auton on oltava aika vanha, ettei mitään ääntä kuuluisi, jos turvavyön jättää auki. Turvavyömuistutin ei kilkata turhaan, sillä turvavyö turvaa vain oikein kiinnitettynä. Tämä tarkoittaa, että se on riittävän napakasti kiinni, lantio-osa on kiristetty eikä vyö ole kierteillä. Olkanauhan on kuljettava keskellä olkapäätä, ei kainalon alla tai selän takana”, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Mari Matikainen.
Viimeisimmän OTI-turvavyöraportin mukaan vuosina 2017–2021 tapahtuneissa kuolemaan johtaneissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa turvavyö olisi voinut pelastaa 114 henkilöä. Lisäksi kymmenet olisivat selvinneet turvavyötä käyttämällä lievemmillä vammoilla.

Historiaa: Turvavyön käyttöpakko ja rangaistukset saivat ihmiset käyttämään turvavyötä
Turvavyön käyttöpakko henkilöauton etuistuimilla on ollut vuodesta 1975 ja takaistuimilla vuodesta 1987 alkaen. Asennuspakko etuistuimille astui voimaan jo vuoden 1971 alussa.
Liikenneturva aloitti turvavyön käytön seurannan jo vuonna 1966. Ensin havainnointiin vain taajamien ulkopuolella etupenkin turvavyön käyttöä. Käyttöaste oli silloin 15 % (N=4146).
Toukokuussa 1975 ennen lakimuutosta, taajamissa turvavyötä käytti etupenkillä vain 9 % (N 45 074). Saman vuoden elokuussa tehty seuranta osoitti, että käyttöaste nousi lain voimaan astumisen jälkeen jopa 53 %:iin.
Taulukosta käy ilmi, että turvavyön käyttöpakko ja sakkorangaistukset ovat saaneet ihmiset käyttämään turvavyötä. Turvavyön käytön seuranta aikasarjana vuodesta 1985 alkaen löytyy sivuiltamme.

*Liikenneturva tarkkailee turvavyön käyttöä vuosittain. Vuonna 2024 kerättiin lähes 65 000 havaintoa turvavyön käytöstä henkilöautojen etupenkillä. Takapenkkiläisten kohdalla havaintoja kertyi lähes 3000.
**Liikenneturva selvitti suomalaisten ajatuksia liikenteestä kyselyllä keväällä 2025. Kyselyn toteutti Verian ja siihen vastasi yhteensä 1212 henkilöä, joista autoilevia on 82 prosenttia.