Siirry sisältöön

Peräkärryn rekisteröinti

Pitääkö kaikki mitä hinaa auton vetokoukulla yleisellä tiellä olla rekisteröity? Esim. pieni venetraileri tyhjänä siirtäessä. Eli jos myyn rekisteröimättömän trailerin kaverille, joka vie sen mökille vaikka 50km päähän yleistä tietä pitkin, tarvitseeko hän rekisteröidyn vaunun sen siirtämiseen?

Tilanne on todellakin niin, kuten epäilit. Ajoneuvolain 8 §: mukaan: ”Moottorikäyttöistä ajoneuvoa ja siihen tai sen perävaunuun kytkettävää perävaunua, jota ei ole asianmukaisesti ensirekisteröity, muutosrekisteröity ja katsastettu, ei saa käyttää liikenteessä (käyttökielto). Käyttökielto koskee myös ajoneuvoa, joka on poistettu liikennekäytöstä.”

Poikkeukset rekisteröintivelvollisuudesta löytyvät ajoneuvolain kohdassa 64 a §, mutta ne eivät koske autoon kytkettävää hinattavaa laitetta.

”Edellä 8 §:ssä tarkoitettu rekisteröintivelvollisuus ja 64 §:ssä tarkoitettu ilmoitusvelvollisuus eivät koske:

  1. muuta maastoajoneuvoa kuin moottorikelkkaa tai moottorikelkkailureitillä käytettävää raskasta moottorikelkkaa; (28.12.2018/1304)
  2. sadon tuottamiseen, sadonkorjuuseen tai tienpitoon rakennettua tai varustettua moottorityökonetta eikä kävellen ohjattavaksi tarkoitettua traktoria tai vastaavaa moottorityökonetta;
  3. perävaunua, joka on tarkoitettu kytkettäväksi L-luokan ajoneuvoon, traktoriin, moottorityökoneeseen tai maastoajoneuvoon;
  4. hinattavaa laitetta lukuun ottamatta autoon kytkettävää hinattavaa laitetta;
  5. rekeä;
  6. L1e-A-luokan moottorilla varustettua polkupyörää;
  7. kevyttä sähköajoneuvoa.”