Siirry sisältöön
Pysäkiltä lähtevän linja-auton väistäminen

Pysäkiltä lähtevää suuntamerkkiä näyttävää linja-autoa on väistettävä (kun tiellä nopeusrajoitus on enintään 60 km/h). Päteekö tämä sääntö myös takaa tilataksilta/pakettiautolta näyttävään ns. minibussiin? Ja mikäli pätee, miten autoilija voi erottaa/tietää, mikä on iso pakettiauto, mikä taas minibussi, jos ne ovat takaapäin nähtynä identtiset, eikä voi mitenkään nähdä, kuinka monta paikkaa kyseisessä autossa on sisällä?

Kyllä, sääntö koskee myös pienempiä linja-autoksi (M2- tai M3-luokka) rekisteröityjä ajoneuvoja. Linja-auto voi kysymyksessä esitetyn mukaisesti olla hyvin monen kokoinen ja näköinen, eikä välttämättä yksiselitteisesti linja-autoksi tunnistettavissa. Tällöin ainoa tapa pysäkkiä lähestyttäessä on ennakoida tilanne hyvin ja tiedostettava, että pysäkillä oleva ajoneuvo voi olla linja-auto. Nopeutta vähentämällä annetaan itselle mahdollisuus tulkita tilannetta tarkemmin ja tarvittaessa väistää pysäkiltä lähtevää.

Voimassa olevan ajoneuvolain (82/2021) 20 § 2 momentista:

”Autot jaetaan seuraaviin alaluokkiin:

2) M2- ja M3-luokan ajoneuvo (linja-auto);”

Voimassa olevan tieliikennelain (729/2018) 26 §:

”Jos pysäkillä oleva linja-auto tiellä, jolla suurin sallittu nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa, osoittaa suuntamerkillä aikovansa lähteä liikkeelle, samalla tai viereisellä ajokaistalla pysäkkiä lähestyvällä ajoneuvolla on väistettävä pysäkiltä lähtevää linja-autoa.
Kun pysäkin viereinen ajokaista on pyöräkaista, myös pyöräkaistan viereistä ajokaistaa pysäkkiä lähestyvällä ajoneuvolla on väistettävä pysäkiltä lähtevää linja-autoa.”