Siirry sisältöön
Nopeusrajoitus taajaman päättyessä

Ajan tiellä, joka kulkee taajaman rajan läpi. Taajamaosuudella nopeusrajoitus on 60 km/h. Saavun taajamasta rajalle, jolloin kohtaan taajama päättyy -merkin. Onko nopeusrajoitus nyt yleinen 80 km/h vai onko se 60 km/h, kun tie ei ole vaihtunut?

Asia määritellään tieliikennelain 9 § seuraavasti:

”Taajaman ulkopuolella ajoneuvon ja raitiovaunun suurin sallittu nopeus on 80 kilometriä tunnissa, jos liikennemerkillä ei ole osoitettu noudatettavaksi muuta nopeusrajoitusta. Taajamassa ajoneuvon ja raitiovaunun suurin sallittu nopeus on 50 kilometriä tunnissa, jos liikennemerkillä ei ole osoitettu noudatettavaksi muuta nopeusrajoitusta.”

Asiaa on täsmennetty vielä liikennemerkin C32, nopeusrajoitus selitteessä seuraavasti:

”Merkissä oleva luku osoittaa ajoneuvon ja raitiovaunun suurimman sallitun nopeuden kilometreinä tunnissa. Merkki on voimassa kyseisellä tiellä seuraavaan merkkiin C32-C34, E23 (taajama päättyy) …”

Eli tilanteessa tiekohtainen nopeusrajoitus päättyy kohdassa, jossa taajama päättyy -liikennemerkki tulee vastaan, ja siirrytään yleisen nopeusrajoituksen piiriin, ellei taajamamerkin jälkeen ole poikkeavaa nopeusrajoitusta erillisellä liikennemerkillä osoitettu.