Siirry sisältöön
Kuka on korvausvelvollinen?

Lähdin työasioille autolla, joka ei ollut omani. Auto oli lämmitysroikassa, jota en tiennyt/nähnyt ja kerkesin peruuttaa autoa sen verran, että puskuri hieman vaurioitui roikan rajusta repäisystä. Puskurista lähti vähän maalia ja tuli pari pientä halkeamaa.

Kuka tässä on korvausvelvollinen ja saako sitä vakuutuksista?

Vastauksessamme käsittelemme asiaa yleisellä tasolla, emme voi ottaa suoraan kantaa yksittäisiin tapauksiin. Lähtökohtaisesti vahingossa korvausvelvollinen on vahingon aiheuttaja. Ajoneuvovahingoissa tilanteessa on mahdollista tarpeen ja harkinnan mukaan hyödyntää tieliikennekäytössä olevan ajoneuvon pakollista liikennevakuutusta tai vapaaehtoista ajoneuvovakuutusta. Pakollisesta liikennevakuutuksesta saadaan korvauksia kaikkien henkilövahinkojen osalta joista tässä tapahtumassa ei onneksi ole kysymys.

Jos vahingon aiheuttajan ajoneuvoon kohdistuville vahingoille halutaan korvauksia, tällöin tarvitaan kyseisessä ajoneuvossa voimassa oleva vapaaehtoinen autovakuutus jossa on määritelty korvattavan myös omaisuusvahinkoja. Jos siis käyttämässänne ajoneuvossa on ollut tapahtumahetkellä vapaaehtoinen autovakuutus joka korvaa omaisuusvahinkoja, on mahdollista saada vauriot korvattua vakuutusyhtiön kautta. Pelkän pakollisen liikennevakuutuksen kautta omaisuusvahinkokorvauksia ei voi saada.

Jos on vapaaehtoinen autovakuutus, kannattaa hakeutua vahinkotarkastukseen jossa tehdään arvio korjauskustannuksista. Tämän tiedon jälkeen pitää harkita, kannattaako käyttää vakuutusta korjaamisen jos kyseessä on kohtuullisen pienet korjauskustannukset. Tämä siitä syystä, että vapaaehtoisiin vakuutuksiin voi sisältyä joka tapauksessa erisuuruinen omavastuuosuus sekä mahdollinen ”bonus-alenema” eli vakuutusmaksusta annettavan alennuksen pieneneminen joka johtaa muutaman vuoden ajan hiukan suurempiin vakuutusmaksuihin. Näistä siis kertyy yleensä joka tapauksessa muutamien satojen eurojen laskennallinen kokonaiskulu. Toki voi vakuutusyhtiöstä riippuen olla myös sellaisia sopimuksia että yhdestä vahingosta ei koidu omavastuumaksua tai bonusalenemaa.

Lisäksi tietysti mahdollinen vapaaehtoisen autovakuutuksen käyttö korjauskuluihin tulee sopia vakuutuksenottajan kanssa.