Siirry sisältöön
Ajokaistavalinta moottori- ja moottoriliikennetiellä

”Ajoneuvolla on ajettava moottoritiellä ja moottoriliikennetiellä eniten oikealla olevalla vapaalla ajokaistalla. Jos jokin ajokaista on ajosuunnassa liikennemerkillä osoitettu tietylle liikennesuunnalle, ajoneuvolla saa ajaa olosuhteisiin ja matkan jatkamiseen parhaiten soveltuvaa ajokaistaa.”

Onko edeltävistä lauseista jälkimmäinen yksiselitteisesti voimassa myös silloin, kun moottoritie levenee niin, että samaan ajosuuntaan on neljä kaistaa, ja kaksi vasemmanpuoleisinta kaistaa on osoitettu suuntaan A.

Tieliikennelain muotoilusta voisi tulkita, että vasemmanpuoleisimman kaistan käyttö olisi tällöin yhtä asiallista kuin viereisenkin, vaikka viereinenkin oikealla oleva kaista vie samaan suuntaan. Onko tämä lain tarkoittama pelin henki?

Kyllä. Tilanteessa, jossa ajokaista on ajosuunnassaan liikennemerkillä osoitettu tietylle liikennesuunnalle, tieliikennelain kohta 61 § 1 momentti antaa ajoneuvon kuljettajalle mahdollisuuden valita ajokaista matkan jatkamiseen parhaiten soveltuvalla ajokaistalla. Muutoin ajoneuvolla on moottoritiellä ja moottoriliikennetiellä ajettava eniten oikealla olevalla vapaalla ajokaistalla.