R129-säännön pääasiallisena tavoitteena on parantaa eritoten pienten lasten turvallisuutta auton matkustajana. R129 lisää myös sivutörmäyssuojaa ja vähentää istuinten virheellisiä asennuksia. R129 perustuu useisiin tutkimuksiin (Casimir, GIDAS, CEDRE, CASPER).

Uudet turvaistuimet hyväksytetään R129-säännön mukaan. R44/04-säännön mukaisia turvaistuimia saa vielä myydä ja käyttää niin kauan kuin ne ovat käyttökelpoisia.

Vanhan ECE R44/04-säännön ja uuden ECE R129-säännön keskeisimmät erot ovat:

ECE R344/04:
  • Määrittelee istuimet painon mukaan.
  • Asennus selkä menosuuntaan vähintään 9 kiloon asti.
  • Hyväksytty kiinnitettäväksi Isofix-kiinnikkeillä tai auton vöillä.
ECE R129:
  • Määrittelee istuimet iän ja pituuden mukaan.
  • Selkä menosuuntaan vähintään 15 kuukauden ikään saakka.
  • Sivutörmäystestattu.

Ikä- ja pituusluokittelu tukee selkä menosuuntaan matkustamista

Tutkimusten mukaan selkä menosuuntaan matkustaminen ehkäisee pienten lasten niska- ja päävammoja etutörmäyksissä. Ns. vanha sääntö (ECE R44/04) luokittelee lasten turvaistuimet painon mukaan. Esimerkiksi turvakaukalot määritellään painon 0-9 kg ja 0-13 kg mukaan (ryhmät 0 ja 0+).

Uuden R129-säännön luokitus perustuu ikään ja pituuteen. Sääntö edellyttää lapsen kuljettamista selkä menosuuntaan vähintään 15 kuukauden ikään saakka. Tämän jälkeen on mahdollista käyttää joko selkä tai kasvot menosuuntaan asennettavaa turvaistuinta.

Uuteen sääntöön sisältyy myös sivutörmäystestaus, minkä tarkoituksena on parantaa lasten pään suojausta kolaritilanteessa.

Isofix-kiinnitys

Isofix-kiinnitysjärjestelmä vähentää merkittävästi istuimen virheellistä kiinnitystä, koska istuimen kiinnittämiseen ei käytetä auton turvavöitä. Isofix on ollut Euroopassa pakollinen uusissa henkilö- ja pakettiautoissa marraskuusta 2014 lähtien.

iSize

iSize on ECE R129-säännön alainen yhdenmukaistamisjärjestelmä, jonka tarkoituksena on varmistaa turvaistuimen sopiminen autoon. Kaikki ECE R129-säännön mukaan hyväksytyt turvaistuimet eivät automaattisesti ole iSize-istuimia.

iSize-turvaistuimille on seuraavat vaatimukset:
  • kiinnitys Isofix-järjestelmällä
  • tukijalka selkä menosuuntaan asennettavissa istuimissa; yläkiinnitysvyö kasvot menosuuntaan asennettavissa istuimissa
  • tietyt enimmäismitat, joilla varmistetaan, että istuin mahtuu kaikkiin iSize-autoihin
  • iSize-hyväksyntä

iSize-autossa on oltava Isofix-kiinnitysjärjestelmä, vastakappale yläkiinnitysvyölle, vahvistettu pohjarakenne ja iSize-hyväksyntä. iSize-autoja ei vielä ole kovin paljon markkinoilla.

Kaikki iSize-istuimet sopivat kaikkiin iSize-autoihin

Jos autossasi on Isofix-kiinnitysjärjestelmä mutta kyseessä ei ole iSize auto, tarkista turvaistuimen valmistajan verkkosivuilla olevasta ajoneuvoluettelosta, onko iSize-istuin hyväksytty käytettäväksi autossasi.

iSize-istuinta ei voi käyttää autossa, jossa ei ole Isofix-kiinnitysjärjestelmää.

Aihepiirit: