Lemmikin kuljetus henkilöautossa

Eläimen hyvinvoinnista on huolehdittava matkan aikana. Koiraa, tai muutakaan eläintä, ei saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa. Lemmikkiä saa kuljettaa tavaratiloissa, joissa on avoin yhteys matkustajatilaan. Avoin yhteys on esimerkiksi farmarimallisissa autoissa. Koira pitää tavaratilassa olla kytkettynä niin, ettei se pääse sieltä karkaamaan matkustajatilaan tai ulos ovia tai ikkunoita avattaessa. Matkustamossa eläintä ei saa päästää häiritsemään kuljettajaa ajon aikana. Kuljettaja ei ajaessaan saa pitää lemmikkiä sylissään.

Tavallisessa henkilöautossa lemmikki matkaa useimmiten matkustamossa. Koira tulee kytkeä turvavaljailla kiinni takapenkille. Turvavaljaita on tarjolla eri valmistajilta.

Autokäyttöön sopivat koiranvaljaat on tarkoitettu kestämään myös kolaritilanteissa.

Vahvarakenteiset valjaat tunnistaa siitä, että ne on tehty leveästä ja kestävästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta. Leveä nauha ja valjasrakenne jakavat voiman kohdistumista laajoille alueille, jolloin koiran mahdollisuudet selviytyä kolarista ovat paremmat.

Pienemmät eläimet matkustavat turvallisesti kuljetuslaatikoissa, jotka sijoitetaan autoon niin, etteivät ne pääse autossa heittelehtimään. Kopin voi sijoittaa esimerkiksi matkustamon jalkatilaan, niin, että etupenkkiä taaksepäin siirtämällä kopin saa kiilattua tukevasti jalkatilaan.

Onnettomuuspaikalla toimiminen

Jos joudutaan onnettomuuteen tai onnettomuuspaikalle ja autossa on koira, on muistettava, että se puolustaa itseään loukkaantuneena. Siksi on hyvä ottaa huomioon, että

  • koiran ollessa shokissa se saattaa purra jopa omistajaansa. Siksi koiran suun voi sitoa, tai käyttää kuonokoppaa, ettei se purisi.
  • koira voi karata. Pyri kytkemään koira kiinni.
  • koiraa pyritään kolaripaikalla hoitamaan kuten ihmistäkin.

 

Aihepiirit: