Lemmikin kuljetus henkilöautossa

Eläimen hyvinvoinnista on aina huolehdittava matkan aikana. Koiraa, tai muutakaan eläintä, ei saa kuljettaa henkilöauton umpinaisessa tavaratilassa. Lemmikkiä saa kuljettaa tavaratilassa, josta on avoin yhteys matkustajatilaan. Avoin yhteys on esimerkiksi farmarimallisissa autoissa. Tavaratilassa koiran pitää olla kytkettynä niin, ettei se pääse sieltä karkaamaan matkustajatilaan tai autosta ulos, kun ovia tai ikkunoita avataan. Matkustamossa eläintä ei saa päästää häiritsemään kuljettajaa ajon aikana. Kuljettaja ei ajaessaan saa pitää lemmikkiä sylissään.

Tavallisessa henkilöautossa lemmikki matkaa useimmiten matkustamossa tai auton takatilassa. Jos koira matkustaa auton sisätiloissa, on turvallisin tapa matkustaa se, että koira kytketään laadukkailla turvavyövaljailla kiinni takapenkille. 

Autokäyttöön sopivat koiranvaljaat on tarkoitettu kestämään myös kolaritilanteissa.

Autokäyttöön sopivat koiranvaljaat on tarkoitettu kestämään myös kolaritilanteissa. Lemmikkien tuotteilta laki ei edellytä testausta, mutta jotkut tuotevalmistajat testaavat itse tuotteita. Älä luota mainoslauseisiin, vaan arvioi itsekin tuotteen tukevuutta käyttäjän näkökulmasta.

Vahvarakenteiset valjaat tunnistaa siitä, että ne on tehty leveästä ja kestävästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta. Leveä nauha ja valjasrakenne jakavat voiman kohdistumista laajoille alueille, jolloin koiran mahdollisuudet selviytyä kolarista ovat paremmat. Suosi valjainten valinnassa metallisilla soljilla varustettuja valjaita.

Pienemmät eläimet matkustavat turvallisimmin järeissä kuljetuslaatikoissa, joka on kiinnitetty tukevasti autoon esimerkiksi turvavyöllä.

Jos koirasi matkustaa auton takatilassa, kuljeta koiraasi sielläkin tukevassa ja auton rakenteisiin kiinnitetyssä metallisessa tai kovamuovisessa kuljetuslaatikossa tai häkissä, joka on tarkoitettu nimenomaan koiran kuljettamiseen. Ota huomioon koirasi koko, ja vamistaudu tuotteen valmistajalta, että tuote suojaa koiraasi myös mahdollisissa onnettomuustilanteissa.

Onnettomuuspaikalla toimiminen

Jos joudutaan onnettomuuteen tai onnettomuuspaikalle ja autossa on koira, on myös koiraa autettava.

Jos joudutaan onnettomuuteen tai onnettomuuspaikalle ja autossa on koira, on muistettava, että se saattaa puolustaa itseään loukkaantuneena. Siksi on hyvä ottaa huomioon, että

  • koiran ollessa shokissa se saattaa purra jopa omistajaansa. Siksi koiran suun voi sitoa, tai käyttää kuonokoppaa, ettei se purisi.
  • koira voi karata. Pyri kytkemään koira kiinni.
  • koiraa pyritään kolaripaikalla hoitamaan kuten ihmistäkin. Koira on saatava mahdollisimman pian eläinlääkärin hoitoon silloinkin, jos koiran omistajaa ei tavoiteta.

 

Aihepiirit: