Liikennevinkki
Mopoilu
Mopoautoilu

Muistatko millainen oli ensimmäinen talvesi auton ratissa? Nyt tuo ensimmäinen ajotalvi voidaan kokea aivan toisenlaisen ajoneuvon sekä huomattavasti vähäisemmän ajokokemuksen ja koulutuksen jälkeen - mopoauton kuljettajana.

Mopoauton ratissa on usein nuori ja kokematon kuljettaja, jolle ajotalvi on ensimmäinen. Talven haasteet kuten liukkaus ja heikko näkyvyys ovat hänelle uusia, korostaa Liikenneturvan koulutuspäällikkö Antero Lammi.

- Mopoauton kuljettajaksi voi ryhtyä edelleen pelkän teoriakokeen voimin, muistuttaa Lammi.

Mopoautoilija voi siis liittyä liikenteeseen poikkeuksellisen vähällä koulutuksella. Samalla kevytrakenteinen mopoauto on ominaisuuksiltaan heikommin varustettu talviliikenteeseen kuin esimerkiksi henkilöauto. Mopoautosta puuttuvat henkilöautoja turvaavat tekniset järjestelmät kuten abs-jarrut tai ajovakauden hallintajärjestelmä. Toisaalta mopoauton rajallinen nopeus antaa nuorille kuljettajille pelivaraa.

Henkilöauton kuljettajien on hyvä tiedostaa nuorten mopoilijoiden ja mopoautoilijoiden kokemattomuus. Varoituskolmio mopoauton takana varoittaa paitsi poikkeuksellisesta nopeudesta usein myös kuljettajan kokemattomuudesta.

Renkaat kuntoon tai mopo talviteloille

Mopoilijan ja mopoautoilijan tulee varautua liukkauteen sopivilla renkailla ja kelin huomioon ottavalla ajotavalla tai viedä ajokki suosiolla talviteloille.

Asetuksessa ajoneuvojen käytöstä tiellä sanotaan, että mopossa on joulu-, tammi- ja helmikuussa käytettävä talvikäyttöön sopivia, karkeakuvioisia renkaita. Renkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden pitää olla läpi vuoden vähintään yksi millimetri. Mopoauton renkaita koskee sama määräys kuin kaksipyöräisen mopon renkaita.

Lammi korostaakin, että tällöin renkaiden urasyvyydet ovat huomattavasti pienemmät kuin esimerkiksi henkilöautoilla, jonka urasyvyydeksi Liikenneturva suosittelee talvisin 6 mm.

- Jos mopolla tai mopoautolla liikutaan ihan minimivarustetasolla, renkaiden urasyvyys voi olla vain 1 mm. Tällöin alla ovat aika sileät renkaat, hän toteaa.

Mopoautoihin saa sekä kitka- että nastarenkaita. Liikenneturva suosittelee mopoautoihin nastarenkaita. Talviajoon on lisäksi syytä lähteä aistit auki, ajan kanssa ja joustavalla asenteella.

Lisätietoja

koulutuspäällikkö Antero Lammi p. 020 7282 346