Siirry sisältöön
Kolme nuorta sähköpotkulautojen kanssa.

Aja oikein – sähköpotkulaudallakin

Sähköpotkulaudalla kuljetaan samoilla liikennesäännöillä ja väylillä kuin polkupyörällä. Maltillinen nopeus, päihteettömyys ja muiden huomiointi ovat turvallisen sähköpotkulautailun kulmakiviä. Muista, ettei sähköpotkulaudalla saa kuljettaa matkustajaa eikä sillä ole asiaa jalkakäytäville. Aja oikein – sähköpotkulaudallakin.

10 kohtaa turvallisempaan sähköpotkulautailuun

1. Aja vain selvin päin.

Moni kaatuminen tai muu sähköpotkulautailutapaturma johtuu alkoholin myötävaikutuksesta. Vaikka tällä hetkellä sähköpotkulautailuun ei ole promillerajaa, sähköpotkulautailija voi humalassa syyllistyä nk. tankojuoppouteen ja onnettomuuden sattuessa olla korvausvelvollinen.

2. Kulje pyöräväylillä – ei jalkakäytävillä.

Sähköpotkulaudoilla ajetaan pyöräilyväylillä: pyörätiellä, -kaistalla tai -kadulla. Jos pyöräväylää ei ole, niin sähköpotkulaudalla kuljetaan ajoradan reunassa. Sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävillä.

3. Ei matkustajille.

Sähköpotkulauta on tarkoitettu vain yhdelle henkilölle kerrallaan, eikä sillä saa kyyditä matkustajia.

4. Huomioi muut liikkujat.

Sähköpotkulaudalla ajavaa koskevat samat varovaisuus- ja ennakointivelvoitteet kuin kaikkia tienkäyttäjiä. Jalankulkijalle tulee antaa turvallinen tila tiellä.

Sähköpotkulaudalla kuljetaan oikeassa reunassa ja edellä kulkeva ohitetaan vasemmalta.

Sähköpotkulaudalla saa ajaa kävely- ja pihakadulla, mutta jalankulkijalle on annettava esteetön kulku. Nopeus on sovitettava jalankulun mukaiseksi, eikä se saa ylittää 20 km/h.

Animaatio näyttää sähköpotkulautailijan paikan pyörätiellä:

5. Vähennä vauhtia.

Sähköpotkulauta kulkee jopa 25 km tuntivauhtia. Suurimman mahdollisen nopeuden ajaminen ei kaupungissa ole usein mahdollista. Sovita nopeus ympäristöön ja muiden kulkijoiden vauhtiin. Ennakoiva ajotapa lisää myös sähköpotkulautailijan turvallisuutta ja vähentää riskiä kaatua tai joutua onnettomuuteen. Sähköpotkulaudassa on pienet pyörät, herkkä ohjaus ja heikko jousitus, joten tien pinnan epätasaisuudet voivat kovassa vauhdissa olla kohtalokkaita.

6. Pysähdy punaisiin ja hidasta risteyksiin.

Sähköpotkulaudalla noudatetaan samoja liikennemerkkejä ja liikennevaloja kuin polkupyörälläkin ajaessa. Huomioi myös, että pyörätie voi olla yksisuuntainen. Yksisuuntaista pyörätietä ei saa ajaa vastakarvaan.

Osoita selkeästi aikeesi risteyksissä. Muista näyttää suuntamerkkiä, kun olet kääntymässä. Jos sähköpotkulaudassa ei ole vilkkua, näytä suuntamerkki kädellä.

7. Anna tietä suojatiellä.

Muista, että sähköpotkulaudalla sinun tulee antaa tietä suojatietä ylittävälle jalankulkijalle.

Sähköpotkulaudalla saa ylittää tien suojatietä pitkin ajaen, mutta sähköpotkulautailijan tulee väistää ajoradan liikennettä, ellei auto ole kääntymässä tai tule väistämisvelvollisuutta osoittavan liikennemerkin takaa tai pihasta.

Huomioi väistämissäännöt myös ajoradalla ajaessasi tai pyöräväylien risteyksissä. Jos ei liikennemerkeillä ole muuta osoitettu, niin väistä oikealta tulevaa. Opettele tai kertaa muutkin väistämissäännöt esimerkiksi Liikenneturvan Jalan ja pyöräillen -oppaasta (Avautuu uuteen ikkunaan).

Animaatiossa kulkujärjestys vilkkaassa risteyksessä.

8. Pysäköi fiksusti.

Sähköpotkulautaa ei saa pysäyttää eikä pysäköidä siten, että se vaarantaa turvallisuutta tai haittaa muuta liikennettä. Sähköpotkulaudan saa pysäköidä myös jalkakäytävälle tai pyörätielle, mutta sielläkään se ei saa olla haitaksi. Älä siis jätä lautaa niin, että siihen voi kompastua tai törmätä, tästä on haittaa erityisesti näkövammaisille.

9. Pysähdy käyttämään kännykkää.

Esimerkiksi ajon aikainen kuvaaminen kännykällä voi aiheuttaa huomion siirtymistä liikenteestä.

10. Käytä kypärää – muista pimeällä myös valot.

Kypärä suojaa päätä mahdollisessa kaatumisessa.

Sähköpotkulaudassa on käytettävä valoja hämärällä ja pimeässä: eteenpäin vaaleaa valoa ja taaksepäin punaista.

Aja oikein -kuvat Liikenneturvan Flickr -kuvapalvelussa.