Siirry sisältöön

Virtuaaliset kouluvierailut ja etäopiskelumateriaalit tukevat poikkeusolojen liikennekasvatusta

Toinen aste ja perusopetuksen yläluokat ovat laajalti etäopetuksessa koronaviruspandemian aiheuttamien poikkeusolojen takia. Liikenneturva tukee kouluja ja oppilaitoksia liikennekasvatuksen toteuttamisessa myös poikkeuksellisessa tilanteessa tarjoamalla virtuaalisia kouluvierailuja sekä etäopiskelumateriaaleja.

Suomessa ollaan jälleen poikkeusoloissa koronaviruspandemian takia, ja tänään 8.3. alkaa kolmen viikon sulkutila. Sen ajaksi toisella asteella sekä perusopetuksen yläluokilla siirrytään laajasti etäopetukseen. Liikennekasvatuksen järjestäminen onnistuu myös etänä.

”Liikenneturva haluaa tukea kouluja ja oppilaitoksia liikennekasvatuksen toteuttamisessa myös näinä haastavina aikoina, jotka edelleen jatkuvat. Aloitimme jo viime vuonna yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille suunnattujen kouluvierailujemme (Avautuu uuteen ikkunaan) toteuttamisen etäyhteyden välityksellä, ja kokemukset olivat erittäin myönteisiä. Toimintamalli jatkuukin tänä vuonna”, kertoo Liikenneturvan suunnittelija Eeva-Liisa Markkanen.

Kouluvierailijat pitävät turvallista liikkumista käsitteleviä oppitunteja Liikenneturvan Teams-ympäristössä tai koulun omassa oppimisympäristössä. 45 minuutin mittainen virtuaalinen oppitunti sopii hyvin osaksi esimerkiksi terveystiedon opetusta.

”Oppituntien tavoitteena on innostaa nuoria pohtimaan omaa liikennekäyttäytymistään sekä vahvistaa ja tukea turvallisten valintojen tekemistä liikenteessä. Ennakkokyselyn avulla kartoitetaan oppilaiden omia ajatuksia ja kokemuksia turvallisesta liikkumisesta. Maksuttoman vierailun voi tilata opetusryhmälle helposti lomakkeen kautta”, Markkanen kannustaa.

Toimintavinkit ja materiaalit etäopiskeluun kaikille luokka-asteille

Liikenneturva tarjoaa opettajille ja muille kasvattajille runsaasti materiaalia ja toimintavinkkejä liikennekasvatuksen toteuttamiseen. Suurin osa monipuolisista harjoituksista soveltuu mainiosti kotiympäristössä tehtäviksi joko itsenäisesti tai huoltajan tuella.

”Liikennekasvatus kuuluu tärkeänä osana opetussuunnitelmaan, ja haluamme kannustaa opettajia pitämään siitä kiinni poikkeuksellisten olojen yhä jatkuessa. Olemme tehneet asian helpoksi ja koonneet eri luokka-asteille soveltuvat tehtäväpankit kätevästi samaan paikkaan. Viime keväänä luodut tehtäväpankit on nyt päivitetty”, sanoo Markkanen.

Tutustu virtuaaliseen kouluvierailuun ja tilaa oppitunti tästä (Avautuu uuteen ikkunaan). Kouluvierailuita on tarjolla rajallinen määrä.