Siirry sisältöön
Autoja talviliikenteessä
Vinkit sujuvaan joululiikenteeseen: Autoilija, kertaa nämä asiat ennen matkalle lähtöä

Joulun menoliikenne alkaa jo muutaman päivän päästä, ja moni suuntaa sukuloimaan tai mökille. Nyt onkin hyvä aika muistuttaa mieleen turvallisen joululiikenteen perusasiat, joilla jokainen autoilija voi vaikuttaa siihen, että liikenne sujuu jouluna ilman turhia onnettomuuksia. Fintraffic, Poliisihallitus, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Sisäministeriön pelastusosasto, Hätäkeskuslaitos sekä Liikenneturva huolehtivat joululiikenteen sujuvuudesta edellisvuosien tapaan ja toivottavat joulun viettoon lähtijöille oikein turvallista matkaa. Aloitetaan joulu jo tien päältä.

Joululiikenteen liikenne-ennusteet – suunnittele reittisi ajoissa ja vältä ruuhkat

Joululiikenne näkyy talvikauden liikennemäärissä selkeänä piikkinä. Fintrafficin tieliikennekeskuksen joulunajan liikenne-ennusteiden mukaan menoliikenne alkaa pääteillämme näkyä jo perjantaina 22.12, jolloin liikenne lähtee vilkastumaan iltapäivällä. Vilkkainta menoliikenteessä on aatonaattona lauantaina 23.12, ja liikenteen huipputunnit ajoittuvat klo 10–16 väliselle ajalle, pohjoisessa liikenne jatkuu vilkkaana myöhempäänkin. Liikenne on vilkkainta valtatiellä 3 välillä Helsinki–Tampere ja valtatiellä 4 välillä Helsinki–Heinola.

Paluuliikenne alkaa maanantaina 25.12. iltapäivästä. Paluuliikenteen vilkkain päivä on tiistai 26.12. Tällöin liikennettä on perinteisesti valtateillä 3 ja 4 etelän suuntaan sekä valtatiellä 9 välillä Orivesi–Tampere.

”Vilkasliikenteisimmillä tieosuuksilla kannattaa varautua, että liikenne on ajoittain jonoutunutta. Menoliikenteen  ajoittuminen osittain viikonlopulle jakaa liikennettä tänä jouluna kuitenkin myös eri päiville. Matkaa suunnitellessa muistaa kannattaa, että jouluna liikenteeseen vaikuttaa kaikkein merkittävimmin vallitseva keli- ja säätilanne. Tämän hetken ennusteiden mukaan kelitilanne on talvinen, joten ajetaan joululoman viettoon vallitsevat keliolosuhteet huomioiden”, summaa Fintrafficin tieliikennekeskuksesta yksikönpäällikkö Eero Sauramäki.

Tiesitkö? Oman ajoreitin liikennemäärät, liikennetiedotteet ja ajokelit voi tarkistaa etukäteen Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta osoitteesta liikennetilanne.fintraffic.fi. Palvelu on saatavissa sovelluskaupoista myös ilmaisena Fintraffic mobiilisovelluksena. Sääennusteet ja voimassa olevat kelivaroitukset löytyvät kootusti Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta osoitteesta ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset.

Hyvä joulumieli on osa liikenneturvallisuutta

Poliisi valvoo tuttuun tapaan joulun meno- ja paluuliikennettä koko maassa. Huomiota kohdistetaan etenkin nopeuksiin, ajotaparikkeisiin ja rattijuopumukseen. 

”Kiireettömyys, rauhoittuminen jouluun ja lähimmäisenrakkaus kannattaa varata jo ajomatkalle. Matkakin on jo osa lomaa”, toivoo poliisitarkastaja Kari Onninen Poliisihallituksesta. Liikenteessä se tarkoittaa tilanteiden ennakointia, turhien ohitusten välttämistä sekä muiden tiellä liikkujien huomioimista ja esimerkiksi tien antamista, jos edessä ei näy ketään ja taustapeilissä näkyy pitkä jono. 

Myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficom nostaa esille joulumielen. Hyvä ja kiireetön mieli antaa meille harkintakykyä, auttaa sopeutumaan erilaisiin tilanteisiin ja ottamaan huomioon muut tiellä liikkujat.

”Jouluna vaihdetaan vapaalle. Työkiireet saattavat kuitenkin yhä pyöriä mielessä ja joulun liikenne ruuhkineen voi kiristää hermoja. Tiukka aikataulu sekä omat tai muiden autoilijoiden virheet voivat ärsyttää ja aiheuttaa kiukkua. Liikenteessä nämä tunteet tulee kuitenkin painaa taka-alalle ja käsitellä tarvittaessa myöhemmin. Vain omaan toimintaasi voit lopulta vaikuttaa. Rauhoitu ja keskity siis ajamiseen, ole armollinen itsellesi ja toisille. Näin pääsemme kaikki turvallisesti joulun viettoon ja takaisin”, jatkaa erityisasiantuntija Petteri Harjuvaara Traficomilta.

Varaudu talvikeliin tuplaamalla turvaväli

Liikenneturva muistuttaa tänä jouluna autoilijoita talvikelin huomioimisesta. Sopiva tilannenopeus ja riittävä turvaväli muihin tiellä liikkujiin mahdollistavat turvallisen matkanteon myös niissä kehnoissa ja liukkaissa kelioloissa.

Liian lähellä ajavat autoilijat aiheuttavat pelkoa ja jopa ärsytystä edellä ajavissa. Kyse on tunteiden lisäksi turvallisuudesta – liian lyhyt välimatka edellä ajavaan johtaa usein peräänajoihin. Myös monet tuhoisat törmäykset vastaantulevan kanssa saavat alkunsa lyhyistä välimatkoista.

”Riittävän turvavälin valintaan vaikuttaa erityisesti kaksi asiaa: nopeus ja olosuhteet. Maantiellä kesäisissä oloissa etäisyyden pitää olla metreinä sama kuin ajonopeus eli kahdeksankympin vauhdissa vähintään 80 metriä tai toisin sanoen vähintään neljä sekuntia. Lumi- tai vesisateella tai tienpinnan ollessa jäinen tai polanteinen tämä ei kuitenkaan riitä. Talvikelillä turvavälin pitää olla jopa tuplasti pidempi ja jäisellä kelillä vieläkin enemmän”, tiivistää Liikenneturvan koulutusohjaaja Sami Kivilä

Osaatko toimia oikein onnettomuustilanteissa? Näillä ohjeilla se onnistuu

Jouluna myös auto kannattaa varustaa oikein. Se tarkoittaa samalla yllättäviin tilanteisiin varautumista. Matkalle on hyvä varata vähintäänkin lämmintä vaatetta onnettomuuden tai ajoneuvon vikaantumisen varalta. Myös oman auton huolellinen tarkistus ja säävaikutusten huomioiminen esimerkiksi sähköautojen akun kestossa on hyvä ottaa ajoissa huomioon.

Onnettomuuksien sattuessa turvallisuusviranomaiset ovat valmiudessa auttamaan. Kertaa nyt joululiikenteen onnettomuustilanteessa toimiminen ja lataa 112 Suomi -sovellus puhelimeesi.

”Jos havaitset liikenneonnettomuuden, pysähdy turvalliseen paikkaan ja kytke ajoneuvoon hätävilkut. Siirry tien reunassa onnettomuuspaikalle ja pyri estämään lisävahingot katkaisemalla onnettomuusautosta virta sekä varoittamalla muuta liikennettä. Muista myös oma turvallisuutesi ja pimeään aikaan tee itsesi näkyväksi esimerkiksi heijastinliivillä. Vie varoituskolmio aina riittävän etäälle onnettomuuspaikasta ja hälytä apua sekä auta loukkaantuneita omien mahdollisuuksiesi mukaan. Jos ammattiapua on jo onnettomuuspaikalla, keskity turvalliseen onnettomuuspaikan ohittamiseen, laske ajonopeutta riittävästi, äläkä kuvaa onnettomuuspaikkaa”, ohjeistaa pelastusylitarkastaja Tommi Luhtaniemi Sisäministeriön pelastusosastolta.

Hätäkeskuslaitokselta muistutetaan lisäksi 112 Suomi -sovelluksen palveluista.

”Autoilijoiden kannattaa ladata älypuhelimeen 112 Suomi -mobiilisovellus hätä- ja ongelmatilanteiden varalle. Hätätilanteessa voit soittaa sovelluksen kautta hätänumeroon 112.  Sovelluksen kautta voit lisäksi soittaa Tienkäyttäjän linjalle, jolloin tieto tien kunnossapitotarpeesta saadaan kohdistettua sijaintitietosi avulla helposti oikeaan paikkaan. Saat sovelluksen kautta myös tieliikenteen häiriötiedotteet sekä mahdolliset viranomais- ja vaaratiedotteet sijaintisi mukaan. Tutustu etukäteen sovelluksen käyttöön ja palveluvalikoimaan, niin osaat käyttää sitä hädän hetkellä”, vinkkaa suunnittelupäällikkö Tommi Hopearuoho Hätäkeskuslaitoksesta.

Lisätiedot:

 • Poliisihallitus, Liikenneturvallisuuden vastuualue: poliisitarkastaja Kari Onninen, p. 0295 481 757
 • Liikenneturva: koulutusohjaaja Sami Kivilä, [email protected], 020 7282 365
 • Sisäministeriön pelastusosasto: pelastusylitarkastaja Tommi Luhtaniemi, [email protected], 0295 488 387
 • Hätäkeskuslaitos: suunnittelupäällikkö Tommi Hopearuoho, [email protected], 0295 481 305
 • Fintrafficin tieliikennekeskuksen medialinja 24/7:
  • Valtakunnallinen: 020 022 100
  • Helsinki: 020 637 3350
  • Turku: 020 637 3351
  • Tampere: 020 637 3352