Siirry sisältöön
Mies ylittää suojatien, heijastin heiluu.
Ojenna kätesi ja ota heijastin käyttöön Jyväskylän heijastinkierrätyspisteiltä

Valtakunnallista heijastinpäivää vietetään perjantaina 1.10. Sen ja pimenevän syksyn myötä Jyväskylässä aukeavat Liikenneturvan ja JAPA ry:n organisoimat heijastinten kierrätyspisteet, joilta voi ottaa mukaansa heijastimen. Lisäksi Muuramessa lahjoitetaan kaikille kolmasluokkalaisille pyörän valot tiistaina 5.10.

Liikenneturvan ja JAPA ry:n heijastimien kierrätyspisteet aukeavat Jyväskylässä perjantaina 1.10. valtakunnallisen heijastinpäivän kunniaksi. Samalla muistutetaan heijastinkauden alkamisesta.  Heijastinpisteeltä voi ottaa mukaansa heijastimen omaa näkyvyyttä parantamaan. Pisteille voi myös tuoda kotoa löytyvät ylimääräiset, käyttökelpoiset heijastimet. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni heijastin olisi hyötykäytössä, eikä turhan panttina kodin laatikoissa.

Liikenneturvan, Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän seudun joukkoliikenteen, JAPA ry:n sekä Jytaksin lahjoittamia heijastimia täydentyy heijastinpisteille lokakuun ensimmäisen viikon ajan. Kierrätyspisteet löytyvät Jyväskylästä Kinakujan sillalta ja Köyhälammen edustalta polkupyörälaskurin kohdalta.

Heijastin on pimeän ajan perusvaruste

Pimeän aikaan autoilijoiden on hankalampi havaita liikenteessä liikkuvia jalankulkijoita. Hyvä heijastin auttaa jalankulkijaa näkymään liikenteessä ja on tarpeen myös valaistuilla taajama-alueilla. Liikenneturvan seurantojen mukaan vain noin joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta liikkuessaan taajamassa pimeän aikaan.

”Heijastin on hyvä ja varmatoiminen turvalaite, mutta sekin kuluu käytössä ja voi siten menettää heijastavuuttaan. Heijastimen toiminta perustuu siihen, että se heijastaa valon takaisin valolähteelle. Käytetyn heijastimen toimivuuden voi tarkistaa esimerkiksi taskulampputestin (Avautuu uuteen ikkunaan) avulla”, vinkkaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

”Jos heijastin on kovin naarmuuntunut tai se ei loista kirkkaasti lampun valossa, niin silloin sen oikea paikka on sekajätteessä eikä enää heijastinten kierrätyspisteellä”, muistuttaa myös JAPA ry:n koordinaattori Paula Wilkman.

Klikkaa infograafi suuremmaksi. Kuva: Kaisa Tanskanen/Liikenneturva
Katso video taskulampputestistä!

Lions Club Muurame lahjoittaa pyörän valot kolmasluokkalaisille

Pyörän valot lisäävät pyöräilijöiden näkymistä ja näkemistä pimenevän syksyn koulumatkoilla. Myös tieliikennelaki edellyttää, että polkupyörässä on hämärän tai pimeän aikaan ajettaessa sekä vaalea etuvalo että punainen takavalo.

Lions Club Muurame haluaa tukea koululaisten turvallisia koulumatkoja ja lahjoittaa kaikille Muuramen alakoulujen kolmasluokkalaisille (n. 170) ladattavan pyörän valon.

Valotempaus alkaa Muuramen Kinkomaan koululta (Purotie 2) tiistaina 5.10. kello 10.30. Kierros päättyy Muuramen Mäkelänmäen koululle (Mäkeläntie 10), jossa ollaan noin klo 12.30. Paikalla koulun pihan pyöränvalotempauksessa ovat myös Liikenneturva ja poliisi.

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva (puh. 0400 640 688)

koordinaattori Paula Wilkman, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry (puh. 0400 361 365)

Arto Rajala, Lions Club Muurame (puh. 040 561 2265)