Siirry sisältöön
Punainen Liitu -esityksen logo.
Nuorten liikennekäyttäytymiseen vaikuttava Punainen Liitu -esitys Mikkelissä ke 20.10.

”Se oli kaunis päivä ja ilta oli vasta alullaan. Kaikki oli täydellistä.”

Nuorten liikenneturvallisuuden parantamiseen tähtäävä Punainen Liitu -esitys nähdään ensimmäistä kertaa Etelä-Savossa keskiviikkona 20.10.2021 Mikkelin teatterissa (Savilahdenkatu 11).

Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan vaikuttavaa ja koskettavaa esitystä. Kaksi samansisältöistä esitystä alkavat kello 10.00 ja kello 13.00. Teatterisalin ovet suljetaan viisi minuuttia ennen kummankin esityksen alkua, minkä jälkeen saliin ei enää pääse.

”Media on tervetullut paikalle esityspäivänä jo kello 9.00 alkaen, ja ennen varsinaisen esityksen alkua on mahdollisuus esimerkiksi haastatella esiintyjiä. Vastaava mahdollisuus on kuitenkin jo edeltävän päivän kenraaliharjoituksen yhteydessä tiistaina 19.10. kello 13”, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen.

Omakohtaisia kokemuksia liikenneonnettomuudesta – monesta näkökulmasta

Toisen asteen opiskelijoille suunnattu Punainen Liitu -esitys (Avautuu uuteen ikkunaan) koostuu kahdesta osasta. Tunnin kestävässä tilaisuudessa salissa vuorottelevat todelliseen nuorten onnettomuuteen pohjautuva videotarina sekä omakohtaiset kertomukset nuorten liikenneonnettomuuksista pelastuslaitoksen, ensihoitajan, poliisin ja onnettomuuteen joutuneen näkökulmasta. Erittäin tärkeä osa toimintamallia on esityksen jälkeen oppilaitoksissa pidettävä jälkikeskustelu, joka käydään opettajien johdolla pienryhmissä.

”Esityksessä nuoret näkevät vakavia seurauksia liikenteestä eri näkökulmista ja hyvin vaikuttavalla tavalla tosielämän tarinoiden muodossa. Tavoitteena on, että esityksen nähtyään nuoret tekevät fiksuja valintoja liikenteessä. Toivomme nuoren myös oivaltavan, että omilla vastuullisilla valinnoilla voi oikeasti vaikuttaa omaan ja kavereiden turvallisuuteen”, taustoittaa Karvonen.

”Punainen Liitu -esityksessä kerrotaan esimerkiksi paikalle ensimmäisenä saapuvan pelastajan kokemukset liikenneonnettomuuksien seurauksista. Kokemukset aiemmista esityksistä osoittavat, että nuoret keskittyvät esitykseen hiljaa ja hievahtamatta. Se on todella vaikuttavaa seurattavaa”, sanoo Etelä-Savon pelastuslaitoksen palotarkastaja Jarmo Kouhia.

Mikkelin Punainen Liitu -esitysten takana on laaja yhteistyöverkosto. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Liikenneturva, Etelä-Savon pelastuslaitos, Poliisi Itä-Suomi, Punainen risti, Essote, Nuorten työpaja Mikkeli, Etelä-Savon ammattiopisto Esedu, Mikkelin lukio, Ohjaamo Olkkari Mikkeli, Saimaanseudun Ensihoitajat ry sekä Nuorisopalvelut Mikkeli.

”Iso kiitos kuuluu kaikille yhteistyötahoille, mutta haluamme vielä erikseen nostaa esille Esedun ja Mikkelin lukion, jotka rahoittavat teatterin vuokran”, kiittää Karvonen.

Nuoret yhä yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa

15-24-vuotiaat ovat liikenneturvallisuustyölle erittäin tärkeä kohderyhmä, sillä nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Nuorten liikennekuolemien määrä on vähentynyt 40 prosentilla ja loukkaantumisten määrä on puolittunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta edelleen lähes joka kolmas tieliikenteessä vahingoittunut on nuori (Avautuu uuteen ikkunaan). Riskialteinta aikaa nuorelle on ensimmäinen vuosi ajokortin saamisen jälkeen.

”Etenkin nuorten miesten riski kuolla liikenteessä henkilöauton kuljettajana on muita ikäryhmiä suurempi. On kuitenkin hyvä muistaa, että valtaosa nuorista ei kuulu riskiryhmään, vaan käyttäytyy liikenteessä turvallisesti”, korostaa Karvonen.

Punaisen Liidun esityksissä nähtävä videomateriaali sekä traileri kuvattiin Kouvolassa kesällä 2019 ja ensiesityksensä uusittu materiaali sai syksyllä 2019.

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Eini Karvonen, Liikenneturva (puh. 040 535 8898)
palotarkastaja Jarmo Kouhia, Etelä-Savon pelastuslaitos (puh. 050 311 7561)

Katso Punaisen liidun traileri (Avautuu uuteen ikkunaan): (Avautuu uuteen ikkunaan)