Siirry sisältöön
Kuskin kännykän käyttö pelottaa matkustajia

Joka toinen matkustaja on pelännyt joskus auton kyydissä, kun kuljettajan huomio on ollut ajon aikana puhelimessa. Liikenneturvan Kun ajat, aja −kampanja nostaa kuljettajan puhelimen käytön esiin myös matkustajan näkökulmasta. Matkustajan kannattaa puuttua kuskin ajonaikaiseen kännykän käyttöön.

Ajonaikainen viestittely ja somettaminen on laissa kielletty

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista yli puolet (51 %) on joskus pelännyt auton kyydissä, koska kuljettaja on kiinnittänyt huomionsa ajon aikana puhelimeen.

”Tulos on aika hurja, eikä pelko ole turha. Tarkkaamattomuus ja erityisesti katseen poistuminen liikennetilanteesta on vaarallista. Kuljettajan riski aiheuttaa onnettomuus moninkertaistuu, jos hän esimerkiksi somettaa tai viestittelee ajon aikana”, vahvistaa Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo

Puhelimen käyttö ajon aikana siten, että se on kuljettajan kädessä, on laissa kielletty. Tähän lukeutuu somettaminen ja viestittely. Kaikki ylimääräinen toiminta ajon aikana vie kuljettajan kykyä ajaa turvallisesti.

”Liikenteessä tilanteet voivat muuttua nopeasti. Jo lyhyt vilkaisu pois liikenteestä nostaa riskiä. Auto liikkuu 80 km/h vauhdilla yli 20 metriä sekunnissa. Viidessä sekunnissa auto kulkee jo jalkapallokentän mittaisen matkan. Viestittelyyn tai somettamiseen ei ole ajon aikana aikaa”, Maasalo muistuttaa.

Matkustaja voi aina pyytää kuljettajaa keskittymään ajamiseen

Liikenneturvan tutkimuksen mukaan noin puolet on joskus halunnut pyytää kuskia keskittymään liikenteeseen puhelimen sijaan. Pyynnön on myös esittänyt kuljettajalle 44 % vastaajista.

”Jos kuljettaja on vieraampi ihminen, voi asian ottaminen puheeksi olla haastavampaa. Auton kuljettaja on vastuussa paitsi itsestään, myös matkustajista ja muista liikenteessä kulkijoista. Mikä muu voisi olla tärkeämpää, kuin että kaikki pääsevät perille turvallisesti? Matkustajan kannattaa aina pyytää kuljettajaa keskittymään ajamiseen puhelimen sijaan. Onneksi moni on tehnytkin niin”, Maasalo vahvistaa.

Liikenneturvan Kun ajat, aja −kampanja pyörii 28.6.-18.7. välisenä aikana. Kampanja on kohdistettu erityisesti nuorille. Tutustu sivuihin: liikenneturva.fi/KunAjatAja

*Liikenneturvan kyselytutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy keväällä 2021. Siihen vastasi yhteensä 1025 henkilöä, joista autoilevia oli 840 henkilöä. (Avautuu uuteen ikkunaan)