Siirry sisältöön
Heijastimin varustettu jalankulkija ylittää suojatietä.
Kouvolassa muistutetaan ottamaan heijastimet käyttöön – tempauksia heijastinpäivän aattona 30.9.

Heijastinpäivää vietetään jälleen 1.10. ja teemapäivän aattona Kouvolassa muistutetaan ottamaan heijastin käyttöön viimeistään nyt. Yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa Liikenneturva jakaa heijastimia, pystyttää heijastinpuun ja haastaa työpaikat mukaan heijastinpäivän viettoon.

Liikenneturva, Kouvolan kaupunki, Kymenlaakson Pelastuslaitos ja Mannerheimin lastensuojeluliitto jalkautuvat yhdessä kaupungin liikuntamaskotti Kääkin kanssa muistuttelemaan tielläliikkujia pimeän ajan alkamisesta.

Perjantaiaamuna 30.9. Kouvolan liikenteessä jaetaan heijastimia. Heijastimen voi saada kaupungin linja-autoreitillä KYMPEn palotarkastajalta tai matkakeskuksessa liikuntamaskotti Kääkiltä. Tapahtumapäivänä heijastimia on jaossa myös yhteisötila Pointissa klo 10.30. Lisäksi Kuovin leikkipuistoon pystytetään heijastinpuu ja heijastinpäivään liittyviä tapahtumia järjestetään kouluissa ja oppilaitoksissa eri puolilla Kouvolaa.

Heijastinhaaste Kouvolan seudun työpaikoille

Heijastinpäivän aaton aamutempauksen järjestäjät haastavat kaikki työpaikat ja koulut mukaan heijastinpäivän viettoon. 

”Työnantajia innostetaan muistuttamaan henkilöstöään näkymisen tärkeydestä lähestyvän pimeän vuodenajan aikana. Hankkimalla uusia heijastimia, huomioliivejä tai vaikka heijastinvaljaita voi kannustaa työntekijää näkymään työ- ja vapaa-ajan matkoilla”, Laura Sillanpää Kouvolan kaupungilta kannustaa.

”Pimeään aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on vaikea havaita. Heijastin auttaa autoilijaa näkemään hämärässä kulkevan kävelijän. Heijastimia kannattaa käyttää samalla kertaa vähintään kahta, molemmilla puolilla esimerkiksi käsivarsissa. Näin jalankulkija tai polkija näkyy varmasti joka suuntaan. Tärkein on tien puoleisella sivulla oleva heijastin”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen muistuttaa ja lisää:

”Myös autoilijan on varmistettava valojen toimivuus ja sopeutettava nopeus turvalliseksi yhä pimeneviin ajo-olosuhteisiin.”

Kausi alkaa lokakuussa – heijastinpäivä vietetään 1.10.

Heijastinpäivää vietetään joka vuosi 1.10. Teemapäivän tarkoitus on muistuttaa heijastimen käytön tärkeydestä ja kannustaa jokaista käynnistämään heijastinkauden – viimeistään nyt. Teemapäiviä ja tempauksia tarvitaan myös liikenneturvallisuustyössä, koska unohtaminen on inhimillistä. Oikea-aikainen muistutus kannustaa tekemään turvallisia valintoja.  

Vahvasti näkyvä -kampanjassa jääkiekkoilija Noora Räty ja vapaaottelija Teemu Packalén kannustavat heijastimen käyttöön. Kampanjan viesti on yksinkertainen: Samalla tavalla kuin urheilijat valmistautuvat tulevaan kauteensa, myös pimeää kautta liikenteessä voi ennakoida kiinnittämällä heijastimet takkeihin, laukkuihin ja muihin varusteisiin. 

Illat pimenevät – muista heijastin 

Syysiltoina yhä aiemmin alkava pimeys saattaa yllättää. Jalankulkijan on lain mukaan pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta, myös valaistuissa taajamissa. 

Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä. Lähivaloilla ajava autoilija taas havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä. 

”Valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita pimeään aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä. Katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot hankaloittavat havainnointia. Sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää. Näkemiseen vaikuttavat myös valojen kunto sekä tuulilasin likaantuminen”, Korhonen kertaa.

Lisätietoja: 

Kouvolan toimipisteen yhteyspäällikkö Tarja Korhonen, Liikenneturva, puh. 020 7282369 
Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Laura Sillanpää, Kouvolan kaupunki, puh. 02061 59311