Siirry sisältöön
Kirkas kurakeli kiusaa kuljettajaa

Kirkas kevätaurinko paistaa jälleen ja saattaa häikäistä kuljettajaa. Nyt on taas sopiva hetki pysähtyä miettimään, miten lisääntyvään kirkkauteen ja kurakeliin kannattaa suhtautua autoilijana. Liikenneturva vinkkaa: Pidä tuulilasi puhtaana. Alenna nopeutta, jos loka läiskähtää näkökenttään tai häikäistyminen yllättää tien päällä.

Sää muuttuu hiljalleen taas lämpimämmäksi ja teiden sulaessa rapa roiskuu. Autoilijan on tärkeä varmistaa, että hän näkee kunnolla kelissä kuin kelissä.

”Tämä on tuttu juttu, aurinko paistaa kirkkaasti ja matalalta joka vuosi. Kevätauringon lisäksi kurakeli tuo haasteita ajamiseen. Pidä tuulilasi puhtaana pesemällä se säännöllisesti. Puhdas lasi ei myöskään huurru yhtä helposti kuin likainen”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen vinkkaa.

Lämpölaitteista nousee käytössä pölyä ja likaa, joten pakkasten jälkeen tuulilasi on tärkeä puhdistaa myös sisäpuolelta. Putsaa myös sivuikkunat.

”Huolehdi lisäksi tuulilasin kunnosta. Naarmuinen ikkuna häikäisee herkemmin. Korjauta kiveniskemät mahdollisimman nopeasti erityisesti, jos ne ovat kuljettajan näkökentässä”, Karvonen muistuttaa.

Testaa pyyhkijänsulkien toimivuus ja vaihda ne tarvittaessa uusiin.

Huolehdi näkyvyydestä myös matkan aikana

Keväisin keliolosuhteet saattavat vaihtua hyvinkin nopeasti suuntaan tai toiseen. Vaikka kotoa lähtisi auringonpaisteessa, saattaa perille päästessä sataa lunta tai räntää.

”Huolehdi, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi. Vaihtelevassa kelissä ja erityisesti pidemmän matkan aikana sitä saattaa tarvita yllättävän paljon”, Karvonen muistuttaa.

Tuulilasin kunnosta ja puhtaudesta huolehtimisen lisäksi häikäistymistä voi ehkäistä käyttämällä aurinkolaseja tai auton aurinkolippaa. Hidasta vauhtia, jos häikäiseminen yllättää.

”Jos aurinko häikäisee tai näkyvyys on muuten huono, kuljettajan täytyy alentaa ajonopeutta. Silloin on enemmän aikaa havainnoida liikennetilannetta ja reagoida siihen”, Karvonen painottaa.

Viisi vinkkiä keväisiin keleihin:

  • Putsaa tuulilasi ja muut lasipinnat sekä ulko- että sisäpuolelta.
  • Tarkista pyyhkijänsulkien kunto ja vaihda ne tarvittaessa uusiin.
  • Huolehdi, että autossa on riittävästi tuulilasinpesunestettä.
  • Jos häikäistyt tien päällä tai ajat kurakelissä, alenna nopeutesi tilanteen tasalle.
  • Korjauta mahdolliset kiveniskemät mahdollisimman nopeasti.