Siirry sisältöön
­Kesätyöläisenä Liikenneturvalla

Liikenneturva työllisti kaksi nuorta Niklas Luoman ja Noora Mynttisen kesäkuun ajaksi. Kesätyöntekijöiden tehtäviin kuului esimerkiksi sisällön tuottaminen sosiaalisen median kanaviin ja nuorten liikennekasvatusmateriaalien ideointi ja kehittäminen. Nyt työjakso on tullut päätökseen, ja Noora ja Niklas kertovat kesätyökokemuksistaan.

Noora Mynttinen

Kun kesäkuun alussa astelin Liikenneturvan toimiston ovesta sisään, tiesin viikkojen tuovan tullessaan paljon uutta tietoa ja uusia oivalluksia. Mitä odotin ja oletin vastasi hyvin todellisuutta, mutta jollain tavalla todellisuus pääsi silti yllättämään minut vielä positiivisemmin. En osannut odottaa niin monipuolista ja ajatuksia herättävää kokemusta, minkä todellisuudessa sain. Minulta löytyi taskusta myös kasa kysymyksiä, joihin toivoin työjakson tuovan vastauksia.  Mikä Liikenneturva on ja miten se käytännön toiminnallaan edistää liikenneturvallisuutta? Millainen rooli nuorilla on sen toiminnassa ja miten heidän näkemyksensä otetaan huomioon? Nyt työjakson lopulla huomasin kuitenkin olevani uusien, mutta tällä kertaa luonteeltaan haastavampien kysymysten äärellä.

Tiedosta tie kysymyksiin ja uusiin taitoihin 

Heti ensimmäisenä työviikkona pääsimme mukaan koulutuspäiville. Niitä edeltäneet perehdytykset olivat jo luoneet kantavan pohjan tiedolle Liikenneturvan toiminnasta kokonaisuudessaan. Koulutuspäivillä tietoa karttui runsaasti yhä lisää niin liikenneonnettomuuksista kuin nuorten liikennekasvatuksen haasteistakin. Samalla kun tieto lisääntyi, kasvoi myös mielenkiinto erityisesti liikenneturvallisuuden kehittymistä ja nuorten liikenneturvallisuutta kohtaan.

Jatkuvana teemana päivästä toiseen nousi esiin kysymys siitä, miten ihmisten käyttäytymiseen pystytään oikeasti kestävästi ja toimivalla tavalla vaikuttamaan liikenneturvallisuutta lisäävällä tavalla. Näiden viikkojen jälkeen en ole edelleenkään varma vastauksesta, mutta aiheen haastavuudesta olen. Haasteista nauttivana pääsin onnekseni pohtimaan juuri tätä kysymystä, kun pyrimme esimerkiksi luomaan vaikuttavia ja motivoivia julkaisuja sosiaaliseen mediaan tai kun pohdimme, miten Liikenneturva ja nuoret saataisiin yhä lähemmäksi toisiaan. Ongelmanratkaisutaidot pääsivät siis väistämättäkin kehittymään samalla kun sosiaalisen median sisällöntuotantoon avautui aivan uusi näkökulma.

Nuoret toiminnan ytimenä

Jo täyttäessäni työhakemusta tiesin nuorten olevan yksi avainsana Liikenneturvan toiminnassa. Lopulta halu tuoda esiin ainakin yhden nuoren näkökulma ja päästä vaikuttamaan meille kaikille merkitykselliseen aiheeseen, liikenneturvallisuuteen, sai minut lähettämään hakemuksen. Näiden tiiviiden työviikkojen jälkeen voin sanoa päätyneeni juuri oikeaan paikkaan. Työntekijänä sain olla nuori, jolla on ääni ja merkityksellinen rooli työyhteisössä. Mielipiteistämme ja näkemyksistämme oltiin jatkuvasti aidosti kiinnostuneita ja niille annettiin painoarvoa päätöksenteossa.

Lopussa olo onnellinen

Kokonaisuudessaan voin ylpeänä sanoa, että olen taas yhden opettavaisen ja arvokkaan kokemuksen rikkaampi. Vaikka työjakso käsittikin vain murto-osan siitä, mitä kaikkea Liikenneturva todellisuudessa tekeekään, tarjosi se sitäkin merkityksellisemmän katsauksen esimerkiksi viestinnän ja markkinoinnin maailmoihin. Nyt lopulta voin kävellä tyytyväisenä toimiston ovesta ulos monta uutta näkemystä ja oivallusta rikkaampana. Uskon, että ns. katsaus kulissien taakse saa minut nyt myös jatkossa tarkastelemaan niin sosiaalisen median kampanjoita kuin omaa käyttäytymistänikin liikenteessä aivan uudesta näkökulmasta.

Niklas Luoma

Miksi hain Liikenneturvalle ja mitä olemme saaneet aikaan?

Keväällä kesätyöpaikkaa etsiessäni ei tullut ensimmäisenä mieleen, että loman ensimmäiset viikot tulisi vietettyä Liikenneturvan palkkalistoilla. Tässä sitä nyt ollaan. Työilmoituksessa luki, että kahta nuorta tarvittaisiin somehommia pyörittämään ja se kuulosti mielenkiintoiselta. Päätin tarttua tilaisuuteen enkä sitä hetkeäkään ole näiden työviikkojen aikana katunut.

Positiiviseksi yllätykseksi työnkuvaan kuului paljon muutakin sosiaalisen median pyörittelyn lisäksi. Tehtäviä on ollut aina erilaisten kisojen suunnittelusta blogien kirjoittamiseen. Tylsää ei kerkeä tulemaan, kun joka päivä saa tehdä jotain erilaista kuin eilen. Tietenkin sitä somettamistakin on tullut tehtyä oikein olan takaa ja viimeisen kahden viikon julkaisut Liikenneturvan Facebookissa ja Instagramissa ovatkin pääosin minun ja työparini Nooran käsialaa. Erittäin hyvää työkokemusta kaikin puolin, joka tulee varmasti auttamaan tulevaisuuden kesätöiden hakemisen lisäksi myös vakituisen työpaikan haussa. Nykypäivänä ei ole olemassakaan yhtiötä, jolla ei olisi jonkin sortin somemainontaa. Tulevaisuudessa vastaavanlaista työtä mahdollisesti hakiessa, en usko, että tekee ainakaan hallaa, jos CV:hen voi kirjoittaa: ”Tuottanut sisältöä koko Suomen tunteman yrityksen sosiaalisen median kanaviin usean viikon ajan.”

Työympäristö

Tylsää ei ole silloinkaan, kun jättää sorvin hetkeksi sikseen ja luikkii vaikka kahvitauolle. Liikenneturvalla on noin 45 työntekijää, ja olen tavannut heistä suurimman osan. Mukavaa porukkaa koko sakki ja jokaisen kanssa tulee hyvin toimeen. Olen kuullut kavereilta tarinoita, että kesätyöläisiä ei aina oteta avosylin vastaan. Täällä on toinen ääni kellossa. Apua saa kysyä ja vastaukset tulevat hymyjen kera kuvitteellisen hopeatarjottimen päällä. Saimme vaikuttaa moniin eri asioihin ja mielipiteitämme kuunneltiin tasa-arvoisesti muiden mielipiteiden rinnalla.

Mitä uutta koin?

Uusia asioita tuli tehtyä ja koettua enemmän kuin ajattelin. Uudenlaisten työtehtävien lisäksi pääsimme osallistumaan koulutuspäiville, jossa käytiin läpi organisaation tulevaisuuden suunnitelmia ja itselle täysin uusia SOTE-asioita. Lisäksi ohjelmassa oli myös Liikenneturvan virkistyspäivä, jossa seikkailtiin pakopelin parissa ympäri Töölöä, syötiin hyvää ruokaa ja vietettiin aikaa ympäri Suomea pääkaupunkiseudulle saapuneiden liikenneturvalaisten kanssa.

Yleinen kokemus

Kokonaisvaltainen kokemus Liikenneturvalla työskentelystä on hyvin positiivinen ja suosittelen kaikkia, jotka ovat miettineet täältä töitä hakea muuttamaan ajatukset teoiksi. Mietin itsekin, että olisi mukava hakea tänne ensi kesänä uudelleen, mutta toisaalta eihän sitä ikinä tiedä, mihin nuoren tiet jatkossa vievät.