Siirry sisältöön

Huomaavaisesti ratsukon ja hevostrailerin ohi

Tiellä liikkuvaan ratsukkoon tai hevoskuljetukseen on suhtauduttava huomaavaisesti. Liikenneturva muistuttaa, että vauhtia on hiljennettävä ja ratsukko ohitettava rauhallisesti riittävillä turvaväleillä. Myös hevoskuljetusta ohitettaessa on varmistuttava, että ohituksen voi tehdä kaikille osapuolille turvallisesti.

Kun kohtaa tien päällä hevosen, on ensin alennettava ajonopeutta. Sen jälkeen on otettava katsekontakti ratsastajaan ja seurattava tämän käsimerkkejä. Ratsastaja voi pyytää autoilijaa pysähtymään nostamalla käden pystyyn esimerkiksi silloin, jos eläin on säikähtänyt tai takaa on tulossa lisää ratsukoita.

”Hevonen voi pillastua yllättävissä tilanteissa, vaikka se olisikin hyvin koulutettu ja totutettu liikenteeseen. Keskikokoinen hevonen on samaa suuruusluokkaa kuin hirvi, ja hevosen säikähtämisellä voikin olla ikävät seuraukset. Siksi ratsukon ohittamiseen on aina syytä suhtautua varovasti”, korostaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Ratsukon ohittamisen aikana on tärkeintä pitää nopeus tasaisena ja huolehtia riittävistä turvaväleistä joka suuntaan. Äkkinäisiä liikkeitä tai äänimerkkejä on vältettävä.

”Ratsukkoa ei voi lähteä ohittamaan ”kyllä tuosta mahtuu” -asenteella, jos vastaantulevien kaistalla on liikennettä. Silloin pitää odottaa rauhassa turvallista ohituspaikkaa. Jos ohittamiselle ei ole esteitä, on se kuitenkin syytä tehdä liikaa vitkastelematta, ettei turhaan häiritse hevosta”, Taskinen sanoo.

Huomioi myös hevoskuljetukset

Hevostrailerit ovat useimmiten jarrullisia peräkärryjä, joilla saa ajaa korkeintaan kahdeksaakymppiä. Hevostrailerilla ajetaan muutenkin varovaisesti, koska kyydissä on helposti vauhkoontuva eläin.

”Muiden liikkujien ei siis pidä kiristellä hermojaan esimerkiksi rampeilla, liittymissä ja risteyksissä, jos hevosta kyyditsevä ajaa tavanomaista hiljaisemmin. Kiire pois”, muistuttaa Taskinen.

Hevostraileriakin ohitettaessa on jätettävä tavanomaista enemmän tilaa eteen, sivulle ja taakse. On myös syytä välttää kovia ääniä tai kiihdytyksiä. Valojakaan ei saa vilkutella, mutta suuntamerkkiä on näytettävä normaaliin tapaan. Ajoissa kytketyllä vilkulla voi pyrkiä varmistamaan, että ohitettavan ajoneuvon kuljettaja huomaa ohitusaikeet jo ennalta.

”Ensin kannattaa miettiä, onko ohitus todella tarpeen. Sen jälkeen on oltava varma siitä, että ohituksen voi tehdä kaikille osapuolille turvallisella tavalla. Erityisen tärkeää on reilu marginaali myös omalle kaistalle palatessa, jotta hevoskuljetusajoneuvo ei joudu jarruttamaan ohitustilanteessa”, Taskinen alleviivaa.

Toimi näin, kun kohtaat hevosen liikenteessä:

  • Kun kohtaat hevosen, alenna ajonopeuttasi. Vaihda myös pitkiltä lyhyille ajovaloille.
  • Tarkkaile ratsastajan tai ohjastajan käsimerkkejä. Jos tämä pyytää sinua pysähtymään, pysähdy.
  • Ohita ratsukko kunnon turvavälillä ja vain turvallisessa paikassa, ei tunkemalla ahtaaseen väliin.
  • Pidä vauhti tasaisena ja nosta nopeutta maltillisesti vasta reilusti ohituksen jälkeen.
  • Älä soita äänimerkkiä tai kaasuta. Hevosen pillastumisesta voi koitua kohtalokkaat seuraukset.