Siirry sisältöön
Kuljettaja istuu nurmikolla auton ulkopuolella
Enemmistö kuljettajista perehtyy reittiin ennen vieraalle seudulle ajamista

Kesäloma houkuttelee monet tien päälle. Suunnittele matka etukäteen ja varaa reissuun tarpeeksi aikaa erityisesti, jos suuntaat kauas tai tuntemattomalle tienoolle. Liikenneturva muistuttaa huolehtimaan myös kuljettajan ajokunnosta.

Pitkä ajomatka kannattaa suunnitella etukäteen eikä vasta matkan alettua. Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan 83 % kuljettajista tutkii reitin etukäteen, jos lähtee ajamaan vieraalle seudulle.*

”Matkaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon ainakin reitti, tauot, ruuhka-ajat ja mahdolliset reitille osuvat tietyömaat. Ja tietysti kuljettajan ajokunto täytyy huomioida. Nuku kunnon yöunet edellisenä yönä ja harkitse myös yöpymisvaihtoehtoa matkan aikana, jos ajomatka on pitkä”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Sami Kivilä kertoo.

Reittiin tutustuminen ennakkoon helpottaa ajosuoritusta. Yli puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kuljettajista (65 %) oli sitä mieltä, että ajaessa on vaikea keskittyä muuhun liikenteeseen, jos reitin valinta vie huomiota.

”Kaikki mielessä pyörivät asiat ovat ajamisesta pois, joten reitin suunnittelu lisää myös turvallisuutta. Varaudu kuitenkin joustamaan. Kaikki ei aina mene suunnitellusti, joten pitkille matkoille kannattaa varata reilusti ylimääräistä aikaa”, Kivilä muistuttaa.

Myös matkustajat vaikuttavat matkan turvallisuuteen

Matkustajat voivat omalla toiminnallaan auttaa kuljettajaa ja turvata matkan etenemistä. Matkustaja voi esimerkiksi navigoida, pitää seuraa kuljettajalle tai muistuttaa tauoista. Yhdeksän kymmenestä (90 %) vastaajasta kertoi ehdottavansa taukoa tai kuljettajan vaihtoa, jos huomaa kuljettajan olevan väsynyt.

”Myös kuljettajien vuorottelua voisi miettiä etukäteen. Ihan kaikkea ei voi kuitenkaan suunnitella, joten todella hyvä, että kuskin väsähtäessä matkustajat reagoivat”, Kivilä kannustaa.

Kuljettajan lisäksi myös matkustaja voi ennakoida olemalla esimerkiksi valmiudessa hyppäämään ratin taakse tarpeen niin vaatiessa.

”Matkat tehdään yhdessä. Matkustajana voit tukea kuskia yksinkertaisimmillaan korkkaamalla vasta perillä, mikäli suunnitteilla on kostea ilta”, Kivilä muistuttaa.

*Liikenneturva selvitti suomalaisten mielipiteitä liikenteessä liikkumiseen liittyvistä väittämistä kyselytutkimuksella touko-kesäkuussa 2023. Kantar Publicin toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1000 henkilöä, joista 78 % liikkuu säännöllisesti tai joskus autolla.