Gå till innehållet
Henkilöautoilija ohittaa matkailuautoa maantiellä.

Finländska förare kan inte köra om på rätt sätt

I Trafikskyddets färska enkät rapporterar förarna om återkommande farliga situationer vid omkörning. Under det gångna året har nästan alla bilförare blivit omkörda i alltför hög hastighet och nästan fyra av fem i områden med omkörningsförbud. Två av tre har varit tvungna att väja eller bromsa på grund av en annan förares riskfyllda omkörning. En del av förarna säger rakt ut att de kör om även när de inte vet om omkörningen är säker.

Den enkät* som Trafikskyddet lät göra i början av sommaren avslöjar att finländarnas omkörningsbeteende är under all kritik.

”Det här ser ju inte bra ut”, konstaterar Ari-Pekka Elovaara, kontaktchef vid Trafikskyddet, om resultaten av enkäten.

När förarna tillfrågades om sina erfarenheter under det föregående året uppgav endast två procent att de inte har blivit omkörda i alltför hög hastighet en enda gång. Av de tillfrågade har 82 procent blivit omkörda i ett område med omkörningsförbud. I enkäten uppger 85 procent av förarna att de varit tvungna att bromsa när den omkörande bilen kommit för nära när de återvänt till den egna filen. Av de tillfrågade förarna har 69 procent varit tvungna att väja till vägrenen eller bromsa på grund av en mötande förares farliga omkörning.

”Resultaten vittnar om att en beklaglig vana att köra om till varje pris har rotat sig i den finländska kulturen när det handlar om landsvägskörning. Eftersom riskfyllda omkörningssituationer är så vanliga bör varje förare fundera på vad som motiverar behovet att köra om. Ingen har så bråttom att det är motiverat att riskera sin egen och andras säkerhet”, förebrår Elovaara.

Inte jag, men de andra – sällan fel på det egna agerandet

I enkäten efterlystes också förarnas synpunkter på det egna agerandet under det föregående året. I enkäten uppger 71 procent av förarna att de kört om i alltför hög hastighet och hälften att de kört om i ett område med mkörningsförbud. En knapp tredjedel (31 procent) medger att de återvänt till den egna filen så nära den omkörda bilen att dess förare har varit tvungen att bromsa.

”Man registrerar inte nödvändigtvis det egna agerandet som risktagning eller så motiverar man situationen för sig själv med att faran är obefintlig. I princip borde varje förare repetera reglerna för säker omkörning och fundera på hur de själva följer reglerna när de sitter bakom ratten. Man får till exempel inte köra om i ett område med omkörningsförbud, i korsningar eller genom att bryta spärrlinjen”, poängterar Elovaara.

Nästan alla som svarade på Trafikskyddets enkät har upplevt att någon har hängt efter farligt nära under det föregående året. Enligt enkäten medger 71 procent av de finländska förarna att de kör för nära bakre stötfångaren på bilen framför. Av förarna har 28 procent kört om även i situationer där fordonet de kör om har hindrat sikten.

”Att ligga alldeles bakom bilen framför och vänta in ett tillfälle att köra om är att såga av den gren man själv sitter på. Då har man varken sikt eller spelrum om det uppstår en situation som kräver inbromsning och vid lämpligt väglag blir man sprejad med slask eller vatten. Om det inte går att köra om på ett säkert sätt ska man stanna kvar bakom framförvarande fordon och hålla ordentligt säkerhetsavstånd. I 80 kilometer i timmen betyder det 80 meter, inte 8 meter”, påminner Elovaara.

Repetera reglerna för omkörning:

  • Har omkörning blivit en vana? Överväg alltid ditt omkörningsbehov innan du beslutar att köra om någon. I en kö är det ett säkrare alternativ för alla att anpassa sig till trafikströmmens hastighet och hålla rejäla säkerhetsavstånd.
  • Före omkörning ska du också följa upp trafiken bakom dig och säkerställa att vägsträckan framför dig är tom på en tillräckligt lång sträcka. Omkörning får inte ske inom ett område med omkörningsförbud, över en spärrlinje eller i korsningar, och omkörning ger inget specialtillstånd till fortkörning.
  • Håll säkerhetsavstånd. Börja omkörningen från tillräckligt långt håll. Visa riktningstecken när du börjar köra om någon och när du återvänder till din egen fil. Kom ihåg en lätt kurvande rörelse när du byter fil.
  • Kontrollera säkerhetsavståndet när du återvänder till din egen fil. Återvänd inte till din egen fil innan du i backspegeln ser hela fordonet som körts om.
  • Om du av en eller annan orsak kör långsammare än den övriga trafiken kan du låta den bakomliggande kön köra förbi dig genom att då och då stanna vid en rastplats. Samspel ökar säkerheten och smidigheten i trafiken.

*Trafikskyddet utredde finländarnas tankar om trafiken med en enkät i maj 2025. Enkäten genomfördes av Verian och besvarades av sammanlagt 1 212 personer, varav 82 procent var bilförare.