Siirry sisältöön

Ajokorttivaatimukset vedettäessä perävaunua kevyellä kuorma-autolla

Minulla on autona kuorma-autoksi rekisteröity umpikorinen auto, jonka kokonaismassa 3550 kg. Suurin sallittu perävaunumassa on 2800 kg.

a) minkälaista kärryä/kuormaa saan vetää pelkällä C-kortilla?
b) Jos CE-kortti miten sitten?
c) Jos kärryn kokonaismassa 4000 kg ja omamassa 800 kg saanko vetää edes tyhjänä, vai tuohon 2800 kg asti eli 2000 kg kuormaa?

a) Pelkällä C-kortilla voi kuorma-autolla vetää vain kevytperävaunua (O1), jonka kokonaismassa on enintään 750 kg. Raskaampaa (O2-luokan) perävaunua ei voi vetää edes tyhjänä, vaikka sen omamassa jäisi alle 750 kg.

b) CE-kortti on täysi yhdistelmäkortti, joten sillä ei ole ajokortista johtuvia painorajoituksia. C1E-kortti riittää, kun vedetään yhdistelmää, jossa kuorma-auto on enintään 7500 kg ja yhdistelmän massa enintään 12000 kg.

c) Pelkällä C-kortilla ei saa vetää edes tyhjänä. C1E tai CE kortilla saa vetää tuolla kuorma-autolla suurimpaan sallittuun perävaunumassaan, siis 2800 kg:aan, asti. Ajokorttiin liittyvät massarajoitukset lasketaan kuormista riippumatta vetoauton, perävaunun ja yhdistelmän suurimmista sallituista massoista, jotka on merkitty rekisteröintitodistukseen.

Vetoauton suurin sallittu perävaunumassa määrittää puolestaan suurimman sallitun todellisen massan, eli perävaunun todellisen massan kuormattuna.