Siirry sisältöön
Liikennekäytöstä poistetun auton hinaus

Aion hinata liikennekäytöstä poistettua autoa toisella autolla ja köydellä. Pitääkö ottaa siirtolupa ja vakuutus vai ei hinattavaan? Vai voinko hinata suoraan vaikka on liikennekäytöstä poistettuna? Olen ostamassa autoa, joka on tosiaan poistettu liikennekäytöstä. Katsastus ei ole voimassa joten sitä ei saa liikennekäyttöön ennen katsastusta.

Traficomin sivuilta löytyy tästä asiasta tietoa. Liikennevakuutuslain 30 § säätää käyttökiellosta, jos vakuuttaminen on tekemättä.

Ajoneuvon hinaaminen on ajoneuvon käyttöä. Esimerkiksi Tullin sivuilla asia on mainittu seuraavasti: ”Jos ajoneuvolla ei ole voimassa olevaa rekisteröintiä tai siirtomerkkiä, ainoa laillinen keino on siirtää ajoneuvo trailerilla. Ajoneuvoa ei saa siirtää edes hinaamalla, koska se tulkitaan liikennekäytöksi.

Tuossa em. Traficomin sivulla olevassa on vastaava sanottu: ”Liikennekäytöstä poistettua ajoneuvoa saa käyttää vain seuraavissa poikkeustilanteissa: Trailerilla tai hinaamalla ajoneuvon toinen akseli ilmassa. Varmista hyväksyttävä siirtotapa omasta vakuutusyhtiöstäsi.

”Ainoastaan katsastukseen ennalta varattuun aikaan voi liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon ajaa/hinata”

”Edellä mainittu oikeus siirtää ajoneuvo katsastukseen koskee ainoastaan ajoneuvon välitöntä siirtämistä katsastustoimipaikkaan katsastuksen suorittamiseksi. Näin ollen esimerkiksi ajoneuvon siirtäminen ennen katsastusta korjaamolle ei ole sallittua ilman siirtolupaa tai ajoneuvon ottamista liikennekäyttöön.”