Siirry sisältöön
Kaksi motoristia tervehtii toisiaan maantiellä

MPEAK® – Ennakoivan ajon koulutukset motoristeille

Motoristeille suunnatussa ennakoivan ajon koulutuksessa (MPEAK®) pyritään siihen, että kurssilaiset oppivat tarkastelemaan itseään, ajamistaan ja käyttäytymistään liikenteessä moottoripyörän kuljettajan näkökulmasta.

Ennakoivan ajon kurssit motoristeille

Motoristien ennakoivan ajon kurssi (MPEAK®) soveltuu jokakeväiseksi ajokauden aloittamiskurssiksi. Kurssilla kerrataan pitkän talvikauden jälkeen olennaisimpia turvalliseen moottoripyöräilyyn liittyviä asioita: puhutaan muun muassa riskeistä, jotka liittyvät erityisesti moottoripyöräilyyn ja annetaan selviytymisvinkkejä.

Kurssin vetäjänä toimii Liikenneturvan kouluttajakurssin läpäissyt MPEAK®-kouluttaja.

MPEAK® on suunniteltu yhden päivän mittaiseksi. Se voidaan toteuttaa joko yhtäjaksoisena yhden päivän kurssina tai laajempana kahden päivän kurssina. Kurssi on mahdollista toteuttaa myös muutaman tunnin jaksoissa useamman päivän aikana. Lisäksi kurssi on muokattavissa kunkin koulutettavan ryhmän erityispiirteisiin sopivaksi. Kurssi sisältää

  • ennakkotehtäviä
  • lähtötason arvioinnin
  • itsearviointitehtäviä
  • luokkaopetusta
  • ajoharjoituksia harjoittelualueella
  • ajoharjoituksia liikenteessä sekä
  • kertaustehtäviä.

Koulutuksessa pyritään siihen, että kurssilaiset oppivat tarkastelemaan itseään, ajamistaan ja käyttäytymistään liikenteessä moottoripyörän kuljettajan näkökulmasta. Tällainen kyky itsearviointiin on edellytys sille, että ajotaito kehittyy ja sitä on mahdollista kehittää vielä kurssin jälkeenkin.

MPEAK® painottaa ennakoivaa ajotapaa

Kurssi opettaa moottoripyöräilijälle

• taitoa arvioida omaa ajamista
• ennakoivaa ajattelu- ja ajotapaa
• moottoripyörällä ajamisessa tarvittavia perushallintataitoja sekä
• antaa eväitä itsekoulutukseen.

MPEAK® kurssikalenteri

MPEAK®-kursseja järjestävät Liikenneturvan koulutuksen saaneet kouluttajat. Päivitämme kurssikalenterin näille sivuille kun ne keväällä 2022 taas alkavat.

Mitä moottoripyöräilijöiden kuolemankolareista voidaan oppia -koulutus

Moottoripyöräkerhojen käyttöön tarkoitetun koulutusaineiston tarkoitus on ohjata motoristeja pohtimaan omaa ajamistaan esimerkkien kautta. Keskusteleva koulutus kestää pari tuntia ja se ei sisällä ajoharjoittelua.

Koulutusaineisto on tarkoitettu moottoripyöräkerhojen käyttöön. Tarkoitus on ohjata motoristeja pohtimaan omaa ajamistaan ja sen mahdollisia riskejä onnettomuusesimerkkien avulla. Koulutusmalli on suunniteltu auttamaa yhä kasvavaa motoristien joukkoa välttämään liikenneriskejä.

Koulutus täydentää jo olemassa olevaa moottoripyöräkerhojen koulutustarjontaa. Se on syntynyt moottoripyöräkerhojen omasta aloitteesta. Aineisto sisältää myös kouluttajalle tarkoitettua taustatietoa ja ohjeistuksen aineiston käyttämiseen.

Aineiston koulutuksen pitämiseen voi tilata Liikenneturvan materiaalitilausten kautta.