Sähköpolkupyörällä on avustuksen kanssa kevyempi polkea kuin tavallisella pyörällä, mutta sillä saa myös liikuntaa. Polkemisen keveys vaikuttaa siihen, että sähköpolkupyörä on mainio väline vähän pidemmilläkin matkoilla työpaikalle, kouluun tai kauppaan. Sähköavusteisuus helpottaa myös vastatuuleen ja ylämäkeen polkemista. Akkujen toimintasäde mallista riippuen edellyttää latausta 30-70 km välein. Sen jälkeen polkija vastaa itse nopeuden kasvattamisesta.

Sähköpyöräily on oiva tapa saada liikuntaa, joka rasittaa kohtuullisesti. Esimerkiksi työmatkat sujuvat ilman ylenpalttista hikistymistä. Sähköpolkupyöräily parantaa eri-ikäisten käyttäjien liikkumismahdollisuuksia, lisää liikenteen sujuvuutta ja vähentää päästöjä. Lue lisää Liikenneviraston raportista: Sähköavusteisten polkupyörien tiekartta.

Sähköpyörällä kulkevaa koskevat samat liikennesäännöt kuin pyöräilijötä. Tarkista keskeisimmät pyöräilijää koskevat liikennesäännöt Jalan ja pyöräillen -oppaasta.

Sähköpyöristä löytyy malleja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kuvitus Kirmo Kivelä / Demos Helsinki

Sähköpolkupyörä lyhyesti:

 • Moottori toimii poljettaessa ja kytkeytyy pois 25km/h nopeudessa. Jos nopeus on enintään kuusi kilometriä tunnissa, sähkömoottori voi toimia polkematta.
 • Avustuksen kanssa tavallista pyörää kevyempi polkea; voiman lisäys auttaa varsinkin ylämäissä, ihan kuin joku työntäisi selästä.
 • On tällä hetkellä akkuineen 6–8 kg tavallista polkupyörää painavampi – ilman avustusta siksi jonkin verran raskaampi polkea kuin tavallinen pyörä
 • Toimintasäde riippuu mallista: lataus noin 30–70 km välein
 • Lähes kaikissa malleissa akku voidaan irrottaa ja ladata sisätiloissa
 • Pyörien hintahaitari on suuri, nykyisin yleisimpiä ovat 1000–1500 euron pyörät
 • Sähköpolkupyörän lisäksi on olemassa sähkökäyttöisiä pyöriä (yli 250 watin moottori, toimii täysin polkematta) ja muunnossarjoja (tavalliseen pyörään asennettavat sähköominaisuudet). Sähköpyörä-termillä viitataan kaikkiin kolmeen: sähköpolkupyöriin, sähkökäyttöisiin pyöriin ja näiksi muunnettuihin polkupyöriin.
  (Lähde Liikennevirasto.)

Kevyet sähköajoneuvot

Sellaista itsestään tasapainottuvaa kevyttä sähköajoneuvoa, joka pysyy tasapainossa myös silloin, kun ajoneuvo ei liiku tai siinä ei ole kuljettajaa, saa kuljettaa myös jalkakäytävällä. Tällöin kuljettajan on annettava jalankulkijalle esteetön kulku.

Kevyissä sähköajoneuvoissa on oltava ajovalo sekä punainen takaheijastin ja äänimerkinantolaite.

Laitteiden käyttö ei edellytä ajokorttia, rekisteröintiä eikä katsastusta. Liikennejuopumussäännökset kattavat polkupyörien lisäksi myös moottorilla varustetut polkupyörät ja kevyet sähköajoneuvot.

Jalankulkua avustavat laitteet

Jalankulkua avustavilla tai korvaavilla laitteilla ja liikkumisvälineillä kuljetaan jalankulkuväylillä jalankulkijan säännöillä. 

Kävelyä avustavilla laitteilla tarkoitetaan esimerkiksi tasapainotettuja yksi- tai useampipyöräisiä henkilökuljettimia, kuten

 • tasapainoskoottereita ja
 • muita vastaavia kevyitä sähkömoottorisia kulkuvälineitä.

Kuva: Traficom

Aihepiirit: