Tiedote
Jalankulku
Kävely ja pyöräily
Tampere

Heijastin auttaa näkymään liikenteessä: heijastimellinen erottuu jopa seitsemän kertaa niin kaukaa kuin ilman heijastinta kävelevä. Liikenneturvan seurantojen mukaan joka toinen suomalainen liikkuu kuitenkin pimeän aikaan ilman heijastinta. Heijastinpäivän 1.10. yhteydessä järjestettävillä tempauksilla Liikenneturva haluaakin kiinnittää huomiota pimeän ajan näkyvyyteen ja heijastimen käyttöön. Tampereen Hervannassa heijastinpartio ratsaa heijastimettomia kävelijöitä klo 17-19 kauppakeskus Duon edessä ja antaa pimeänä kulkeville heijastimen.

Hämeenlinnan suunnalla taas on mahdollisuus testauttaa heijastimen kunto. Liikenneturvan testipiste on kauppakeskus Goodmanin yläkerrassa lauantain klo 12-17. Mukana tempauksessa on myös Nuorten vaikuttajaryhmä (NuVa).

"Heijastimen toiminta perustuu siihen, että se heijastaa valon takaisin valolähteelle. Käytössä heijastin kuitenkin kuluu ja sen teho heikkenee. Aika ajoin on paikallaan tarkistaa millä mallilla omat ja vaikka perheenjäsenen heijastimet onkaan", Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara vinkkaa.

Mikä on oikea paikka heijastimelle?

Parempi överit kuin vajarit. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoileva näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan.

"Jokaisella voi olla se suosikkiheijastin, mutta on hyvä pitää mielessä, että erilaiset heijastimet lisäävät näkyvyyttä. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin esimerkiksi autolla kulkeva erottaa pimeällä kävelevän. Kun heijastimet heiluvat molemmin puolin, autoileva hahmottaa tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa", Elovaara kertoo.

Asianmukainen heijastin täyttää EN 13356 standardin ja on CE-hyväksytty. Pakkauksesta tulisi löytyä myös tyyppitarkastuksen suorittaneen tahon tiedot (esim.Työterveyslaitos), käyttöohjeet ja valmistaja.

Tagit: 
Heijastin, heijastinpäivä, heijastansinua