Liikennevinkki
Autoilu

Vakaasti talvisena säilyvä keli totuttaa kuljettajan käyttäytymään talviolojen mukaisesti ja näin esimerkiksi tammikuussa liukkautta osataan odottaa ja siihen myös varautua. Kevättalvella ja loppusyksystä liikenneonnettomuusriski onkin tutkimusten mukaan suurempi kuin keskitalvella.

”Kuivuvat tiet ja kirkas auringonpaiste voivat luoda tuntua pitävästä tienpinnasta, joka seuraavassa hetkessä yllättääkin liukkaudellaan”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo huomauttaa. Ajo-olosuhteet vaihtelevat tiestä, kelistä ja vuorokaudenajasta riippuen pitkällekin kevääseen. Tällöin kuljettajan vastuu oikean ajonopeuden valinnassa korostuu.

Jarrupoljin ei uppoa hetkessä

Pieni ylinopeus voi tuntua merkityksettömältä turvallisuuden kannalta. Kuljettaja ehtii pysäyttämään 40 kilometriä tunnissa etenevän ajoneuvonsa havaittuaan jalankulkijan 20 metrin päässä, mutta ei pysty siihen enää, jos vauhtia on 50 km/h. Tilanteessa viidenkympin vauhtia ajettaessa törmäyshetken jäännösnopeutena on vielä 37 km/h.

Ajoneuvon pysähtymiseen kuluvaan aikaan lasketaan reagoinnin lisäksi jarrutusmatka. Normaalissa liikennetilanteessa reaktioaika voi olla useita sekunteja, mikä kaupunkinopeuksissakin voi tarkoittaa matkassa mitattuna kymmeniä metrejä.

Itse jarrutukseen vaikuttaa ajonopeuden ohella muun muassa tienpinnan liukkaus, renkaiden laatu, jarrujen kunto ja jarrutustapa.”Liukas tienpinta ei sinällään kasvata pysähtymismatkaa, jos nopeus on osattu säätää olosuhteiden mukaiseksi”, Vuoristo toteaa.

Lisätietoja:

koulutusohjaaja Toni Vuoristo, Liikenneturva, 020 7282 349
koulutusohjaaja Esa Aho, Liikenneturva, 020 7282 387

Animoituja esimerkkejä pysähtymismatkoista sekä autolla että moottoripyörällä
Tampereen teknillisen yliopiston tutkimus Keliolosuhteet ja henkilöautoliikenteen riskit

Liikenneturva on julkisoikeudellinen yhdistys, jonka tehtävänä on edistää tieliikenteen liikenneturvallisuutta toimimalla ihmisten turvallisen liikkumisen hyväksi. Se on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toimintamme ulottuu koko maahan 12 aluetoimiston kautta.