Liikennevinkki
Autoilu

Klikkaa infograafi isommaksi! Kuva: Kaisa Tanskanen/LiikenneturvaLumiharjan merkitys liikenneturvallisuudelle on talvella iso, sillä tien päälle ei pidä lähteä iglussa istuen. Talvisissa keleissä auto on putsattava lumesta ja jäästä huolellisesti ennen kuin lähtee tien päälle. Ajoissa ja hyvin putsatulla autolla liikkeelle lähteminen vähentää stressiä, mutta helpottaa myös oikean ajonopeuden sekä kunnon turvavälin pitämistä.

Liikenneturvan tuoreessa kyselyssä* kuitenkin noin joka seitsemäs (15 %) autoilija tunnusti, että joskus lumiseen autoon tulee puhdistettua vain kurkistusluukku tuulilasiin.

”Kuten me kaikki hyvin tiedämme, ei pienen kurkistusreiän putsaaminen riitä vielä mihinkään. Siksi lähtöön kannattaakin varata hieman ylimääräistä aikaa. Silloin lumet ja jäät ehtii puhdistaa sekä huurteen poistaa huolellisesti ilman, että kiire puskee päälle. Pahin mahdollinen vaihtoehto on, että jättää kiireen vuoksi auton puhdistamatta ja porhaltaa määränpäähän mahdollisimman hätäisesti”, korostaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Ennakoi ja esilämmitä tarpeen mukaan

Lähtöä kannattaa ennakoida ja esilämmittää auto tarpeen mukaan, jolloin lumien putsaaminen ja jäiden raaputtaminen muuttuu huomattavasti helpommaksi. Etenkin, jos auto ei lepäile tallissa tai katoksessa.

”Esilämmitys nopeuttaa jään sulamista tuulilasista ja ehkäisee myös sivu- ja takalasien huurtumista ajon alusta lähtien. Se on toki myös iso mukavuustekijä niin kuljettajalle kuin matkustajillekin. Ajon aikana lasien huurtumista puolestaan ehkäisee sisäpuhaltimien oikeaoppinen käyttö”, kertoo Heiskanen.

Jätä lumen siirtäminen ammattilaisille

Lumien puhdistaminen kannattaa aloittaa auton katolta. Tämän jälkeen putsataan huolellisesti auton muut ulkopinnat sekä ikkunat, peilit ja valot. Turhan usein kuitenkin näkee autoilijoita, jotka kuljettavat juuri katolla pientä tai suurempaakin lumikuormaa.

”Lumen siirtäminen paikasta toiseen kannattaisi jättää ammattilaisille. Jos lunta jättää katolle, voi kinos vyöryä ensimmäisessä voimakkaammassa jarrutuksessa tuulilasille tai lennähtää takana tulevan näkökenttään”, muistuttaa Heiskanen.

"Monesti myös tuulilasin oikea reuna ja saman puolen sivulasit jäävät kiireessä puhdistamatta, vaikka juuri siitä suunnasta tulevia meidän on väistettävä. Rikesakkokin voi iglulla kurvailevalle napsahtaa, koska auton on oltava ominaisuuksiltaan ajoneuvolain vaatimusten mukainen”, Heiskanen alleviivaa.

Sakkouhka onkin autoilijoiden tiedossa, sillä yhdeksän kymmenestä (90 %) kyselyyn vastanneesta oli selvillä, että poliisi voi sakottaa, jos auton tuulilasi on putsattu lumesta puutteellisesti.

Viisi vinkkiä näkyvyyden varmistamiseen talvikeleillä:

  • Esilämmitä auto tarpeen mukaan. Se ehkäisee lasien jäätymistä ja huurtumista, mutta helpottaa myös lumien putsaamista.
  • Putsaa auto huolellisesti lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä. Kiinnitä huomiota myös valojen puhtauteen.
  • Ehkäise kosteuden kertymistä sisätiloihin pudistelemalla lumet vaatteista ja kengistä ennen autoon istahtamista.
  • Kytke lämmin puhallus voimakkaana tuulilasille, jotta lasit pysyvät auki ajon aikana. Optimisäädöt selviävät mallikohtaisesta ohjekirjasta.
  • Kytke auton varsinaiset ajovalot päälle, jos huomiovaloautomatiikka ei sitä tee.

*Liikenneturva selvitti autoilijoiden kokemuksia ja tietämystä lumisen auton putsaamisesta marras-joulukuussa 2019. Kyselyn toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 1 000 henkilöä, joista autoilijoita oli 795.

 

 

Tagit: 
lumiharja, talviautoilu