14.10.2014

Lokakuun toisella viikolla vietettiin valtakunnallista vanhusten viikkoa. Yksi viikkoon liittyvistä, ikäihmisille suunnatuista tapahtumista pidettiin Naarajärvellä, entisen Pieksämäen maalaiskunnan kunnantalolla. Tilaisuuden teemana oli ikäihminen liikenteessä ja tapahtuman takana olivat yhteistyössä Pohjois-Savon ELY-keskus, Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimija, Pieksämäen vanhusneuvosto sekä organisaationa ikäihmisen iän jo saavuttanut Liikenneturva. Tilaisuudessa tarjottiin asiaa niin liikenteestä kuin terveydestä.

Kuka on ikäihminen?

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen Mikkelistä kysyi tilaisuuden alussa yleisöltä kuka on ikäihminen? Täpötäyteen auditorioon tuli hiljaista. Selkeää vastausta tähän ei kuulunut.

"Kääntyykö pää? Ehdinkö kadun yli vihreillä valoilla? Kaipaatko keskikorokkeita?", Eini jatkoi kysymyksiä. Nyt yleisön joukossa oli havaittavissa jo pientä nyökyttelyä.

Eini kannustikin yleisöä vanhenemaan rehellisesti. Liikenteessä ei ole hyvä hätäillä. "Liikenteeseen kannattaa ottaa vakuutukset ennakkoon. Heijastin, pyöräilykypärä, turvavyö ja maltti", Eini listaa. Ne ovat parhaimmat ja yksinkertaisimmat vakuutukset turvalliseen liikkumiseen. Turvavyönkäytön tärkeydestä ja ajoneuvon kuormaamisesta keskusteltiinkin kouluttaja Seppo Viljakaisen kanssa kahvitauon lomassa törmäyspainovaa´an luona.

Elämä on käyttämistä varten

Tilaisuuden päätähti maalaistohtori Tapani Kiminkinen rohkaisi yleisöä oman luentonsa aikana pitämään kiinni tärkeistä, kannattelevista jutuista.

"Liikkuminen ja painonhallinta ovat a ja o niin koirille kuin ihmisille", Kiminkinen summaa. "Lisäksi ei pidä tinkiä sellaisista perusasioista, jotka kannattelevat meitä. Elämä on kuitenkin tehty käytettäväksi."

Liikkuminen on terveellistä ja ylläpitää kuntoa myös iän karttuessa. Omin voimin liikkuminen on hyväksi myös sydän- ja verisuonitautien ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Hyväkuntoinen ei myöskään kaadu eikä liukastele liikenteessä niin helposti kuin huonokuntoinen.

Oma auto on tärkeä maaseudulla

Ihmisen tarve liikkua kodin ulkopuolella ei juuri vähene iän myötä. Asioiminen, harrastukset ja ystävien tapaaminen pitävät yllä vireyttä ja hyvinvointia. Tavalliset iän karttumiseen liittyvät vaivat eivät myöskään ole este liikenteessä selviytymiselle ja vaikealta tuntuvia tilanteita voi välttää ennakoinnilla.

Nykyiset ja tulevaisuuden ikäihmiset ovat myös terveempiä kuin ikäihmiset aikaisemmissa sukupolvissa. Niinpä esimerkiksi autoiluakin jatketaan pitkään. Yli 70-vuotiailla on Suomessa ajokortteja 330 000 ja jopa yli 90-vuotiaillakin noin 2 500.

Tilaisuuteen saapunut aviopari Veikko ja Leila Koukonen Jäppilästä totesivat, että omalla autolla ajaminen on tärkeää maaseudulla. 

"Kuljemme autolla kaikki asiointimatkat", Veikko kertoo ja jatkaa: "Oikeastaan kuljemme pelkästään autolla. Meillä kun ei ole niitä jalkakäytäviä täällä maaseudulla." "Käymme autolla myös harrastamassa liikuntaa, tanssimassa", Leila täydentää.

Päivi Juvonen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta, maalaistohtori Tapani Kiminkinen ja Eini Karvonen Liikenneturvasta.

Testaa ja arvioi miten selviydyt itse liikenteessä: www.liikenneturva.fi/kuljettajanitsearviointi. Vastaa kysymyksiin ja lue sinulle räätälöidyt ohjeet.

Kirjoittaja: Mari Voutilainen