Siirry sisältöön
Aura-auto työntää lunta pöllyävässä lumessa.
Runsas lumi haastaa liikenneturvallisuuden – tarkkana kinosten keskellä

Runsaat lumisateet ovat tuoneet teille aura-autot ja lumikinokset. Näiden aiheuttamat näkemäesteet tuovat haasteita liikenteeseen. Liikenneturva muistuttaa autoilijoita laskemaan nopeutta, kun vastassa on iso työkone tai lumikinos. Pieni lapsi jää helposti lumipenkan taakse piiloon ennen suojatien ylitystä.

Pöllyävä lumi vaikeuttaa näkemistä

Aura-autot, rekat ja linja-autot voivat saada pakkaslumen pöllyämään niin, että näkyvyys heikkenee. Keliin sopivan nopeuden lisäksi turvaväli on talviautoilun tärkein asia. Edessä ajavaa aura-autoa ei kannata ehdoin tahdoin lähteä ohittamaan. Aura-auton takana voi olla helpompi ajaa kuin edessä auraamattomalla tiellä. Jätä kunnon turvaväli niin pöllyävä lumi ei haittaa ajamista.

Aura-auton kuljettajat seuraavat takana tulevaa liikennettä ja päästävät autoletkan ohitseen pysähtymällä sopivalle levikkeelle.

Lumikinokset risteyksissä estävät näkyvyyden

Kaikkia aurattavia lumia ei saada heti kuljetettua pois. Varsinkin risteyksiin ja suojateiden läheisyyteen kertyvät lumikinokset aiheuttavat näkemäesteitä ja saattavat peittää jalankulkijat ja pyöräilijät taakseen. Varsinkin pienet lapset jäävät herkästi ison lumipenkan taakse piiloon.

Autoilijoiden tulee aina lähestyä suojateitä varoen. Ajonopeuden hidastaminen on ensisijaisen tärkeää, kun lumikinos aiheuttaa näkemäesteen suojatiealueella ja pakkautunut lumi liukastaa tienpinnan.

Liikennettä lähellä olevat lumikinokset eivät ole leikkipaikkoja

Parkkipaikoille ja teiden varsille kerääntyneet lumikinokset houkuttelevat lapsia kiipeilemään kasoissa. Keskustele lapsesi kanssa siitä, että lumikasat eivät sovi leikkipaikoiksi, jos vieressä on autotie.

”Isot työkoneet kiinnostavat pieniä lapsia. Ohjeista lasta kiertämään aura-autot ja kauhakuormaajat kaukaa. Ne saattavat peruuttaa ja liikkua yllättävästi kesken kuormauksen”, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Pentti Tervo.

Myös aikuisten tulee varoa isojen työkoneiden läheisyydessä.

”Varsinkin pimeässä ja hämärässä kirkkaat työvalot estävät näkemisen ohjaamoon sisälle, jolloin et voi olla täysin varma onko kuljettaja havainnut sinut”, Tervo huomauttaa.

”Tällöin on parempi kiertää työkoneet kauempaa tai siirtyä sivummalle ja odottaa, että aura-auto on ajanut ohi.”

Liikenneturvan viisi vinkkiä talviseen taajamaan

  • Autoilija: jätä selkeä turvaväli aura-autoon
  • Autoilija: vähennä nopeutta suojatiealueella. Varo lumikinosten takaa tulevaa liikennettä.
  • Kävelijä ja pyöräilijä: kierrä kauhakuormaajat kaukaa.
  • Kävelijä ja pyöräilijä: anna tilaa aura-autolle ja siirry sivuun, kunnes se on ohittanut
  • Huoltaja: keskustele lapsen kanssa lumikinoksissa leikkimisen vaaroista, jos kinos on lähellä liikennettä.

Kysy lisää
Laura Loikkanen

Suunnittelija
Työmatkaliikenne, kävely, päihteet ja liikenne