Siirry sisältöön
Taru Öster palkittuna tiedotusalan neuvottelukunnan palkinnolla.
Lasten turvaistuinten puolestapuhuja Taru Öster palkittiin

Liikenneturvan tiedotusalan neuvottelukunnan tiedotuspalkinto myönnettiin 22.11.2023 espoolaiselle Taru Österille, joka jakaa Facebookissa aktiivisesti tietoa lasten turvallisesta matkustamisesta autossa.

Lasten turvalliseen matkustamiseen autossa löytyy valtavasti tietoa, mutta ydinkysymys on, mikä tieto on oleellista ja luotettavaa? Tämä ajatus heräsi Taru Österin mielessä, kun hän etsi puolueetonta tietoa turvaistuimista aikomuksenaan hankkia turvaistuimet omille lapsilleen. 

Öster perusti turvaistuinaiheisen blogin vuonna 2017 ja vajaata vuotta myöhemmin Facebookin Turvaistuimet / Bilbarnstolar -ryhmän yhdessä toisen äidin, Evelina Sparfin kanssa.   

”Tietoa lasten turvallisesta matkustamisesta autossa on valtavasti, mutta tietomäärässä myös hämärtyy se, mikä on oleellista ja luotettavista lähteistä peräisin. Vääriä käsityksiä on paljon. Läheisten ihmisten kokemuksiin taas luotetaan ja vertaistuki on tärkeää. Näistä ajatuksista ryhmän perustaminen sai alkunsa”, Taru Öster vahvistaa.

Lasten turvalaitteet voivat pelastaa tosipaikan tullen

Lasten turvalaitteilla on iso merkitys lasten turvallisessa kuljettamisessa. Moni vanhempi ei tule ajatelleeksi, että selkä menosuuntaan matkustaminen on turvallisempaa, koska silloin lapsen pää ja niska saavat parhaimman tuen mahdollisessa törmäystilanteessa. Perusteluja ja lisää tietoa asiasta siis tarvitaan.

Öster kertoo, että ryhmän tavoitteena on myös ollut alusta alkaen selkä menosuuntaan matkustamisen normalisoiminen.

Palkintoperusteet

Liikenneturvan tiedotusalan neuvottelukunnan tiedotuspalkinto myönnetään viestinnälliselle teolle, jonka tavoitteena on liikenneturvallisuuden lisääminen tai toimiminen muutoin liikenteen hyväksi siten, että liikenneilmapiiri tai liikennekäyttäytyminen paranevat.

Liikenneturvan tiedotusalan neuvottelukunnan tiedotuspalkinto myönnettiin Taru Österille 22.11.2023.

”Taru Öster jakaa ahkerasti tietoa lasten turvallisesta kuljettamisesta autossa ja turvaistuinten oikeasta käytöstä Facebookin Turvaistuimet / Bilbarnstolar -ryhmässä, jossa on yli 44.400 jäsentä.  Hän on toinen ryhmän perustaja ja ylläpitäjä. Ylläpito pyrkii varmistamaan, että ryhmässä jaettava tieto on mahdollisimman oikeaa”, Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kaisa Hara perustelee palkitsemista.

Facebook-ryhmää ylläpitää kahden perustajan lisäksi viisi moderaattoria ja keskustelu on vilkasta vuoden jokaisena päivänä

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Elias Ruutti vahvistaa, että Taru Öster on tehnyt yhdessä ryhmän aktiivien kanssa ensiluokkaista työtä lasten turvallisen matkustamisen eteen.

”Ryhmän ilmapiiri on kannustava, sovitteleva ja erittäin esimerkillisesti turvallisuutta korostava. Ryhmä tarjoaa sekä uusille lasten turvalaitteiden maailmaan sukeltaville että alan kokeneille toimijoille rakentavan ympäristön keskusteluun ja tiedon käsittelyyn”.