Siirry sisältöön
Perhe autossa

Kesäautoilua vieraalla seudulla – suunnittele reissutaktiikka etukäteen

Moni autoilee kesällä vieraalla seudulla, jolloin turvallinen ajotapa korostuu entisestään. Liikenneturva muistuttaa, että lomareissujen reitit ja taukopaikat kannattaa suunnitella etukäteen. Liikenneturvan kyselyn mukaan useampi kuin kolme neljästä turvautuu navigaattoriin vieraalla seudulla autoillessaan.

Tänäkin kesänä useimpien suomalaisten kesälomasuunnitelmat kietoutuvat kotimaan matkailun ympärille. Kesäreissuilla autoillaan monesti ennalta tuntematonta reittiä vieraalle paikkakunnalle. Tutut arkirutiineihin kuuluvat reitit kuten työmatkat sujuvat useimmiten ilman yllätyksiä, mutta uudet ympäristöt voivat vaatia kuljettajalta erityistä varautumista.

”Harva pystyy kurvailemaan vieraassa ympäristössä heti kuin vanha tekijä. Lomareissun etukäteissuunnittelulla voi minimoida tien päällä tulevat yllätykset, ja karttasovelluksen avulla voi mielikuvaharjoitella reitin jo ennakkoon. Jos yllätyksiä kuitenkin tulee, kannattaa välttää äkkinäisiä liikkeitä ja hermojen menettämistä – rauhallinen asenne auttaa.  Esimerkiksi risteyksen ohi ajaminen ei ole se pahin mahdollinen tilanne, aina voi palata ja yrittää uudestaan”, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen.

Navigaattori on hyvä renki, mutta huono isäntä

Liikenneturvan taannoisen kyselyn* mukaan neljä viidestä (82 %) suomalaisesta kuljettajasta selvittääkin reitin jo etukäteen autoillessaan vieraalla seudulla, mutta moni tukeutuu sen lisäksi navigaattoriin. Useampi kuin kolme neljästä (77 %) kuljettajasta kertoi käyttävänsä navigaattoria vieraalla seudulla autoillessaan. Vain murto-osa (2 %) ilmoitti autoilevansa vieraalla seudulla ainoastaan liikenneopasteiden turvin.

”Navigaattori on tien päällä iso apu, mutta siihen ei pidä luottaa sokeasti. Esimerkiksi tietyöt voivat vaikuttaa navigaattorin antaman reitin soveltuvuuteen huomattavasti. Ajon aikana navigaattorin tai puhelimen näpräämiseen ei pidä ryhtyä, vaan se kannattaa suosiolla antaa apukuskin tehtäväksi. Yksin ajellessa on syytä pysähtyä bussipysäkille tai levähdyspaikalle. Kun ajat, aja”, Karvonen korostaa.

Turvallinen ajotapa korostuu vieraissa maisemissa

Myös kesälomareissujen autoilussa turvallisesti perille vie matkan hyvä ennakkosuunnittelu ja ennakoiva ajaminen ilman turhaa kiirettä, siis esimerkiksi sopiva tilannenopeus ja kunnon turvavälien pitäminen.

”Vieraalla seudulla turvallinen ajotapa korostuu entisestään, kun joutuu bongaamaan liikennemerkkejä ja esimerkiksi risteyksien väistämisvelvollisuuksia tuttuja seutuja enemmän. Tarkkaavainen ja huolellinen kuljettaja vie koko porukan ehjänä perille. Jos matka on pitkä, voi myös kuskia vaihtaa vaikkapa tauon yhteydessä”, ehdottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen.

Suunnittele tauot ja nauti matkasta kiireettä

Kesän reissuilla on myös mukava pysähtyä tauolle vaikkapa perinteisille munkkikahveille tai kenties jonkin kulttuurielämyksen pariin. Taukopaikat tuovat oman mausteensa matkaan ja antavat sekä kuljettajalle että matkustajille tilaisuuden virkistymiseen.

”Taukojen pitäminen on tärkeää etenkin vieraassa ympäristössä ajettaessa, kun tarkkaavaisuutta vaaditaan enemmän. Yhden pysähdyksen taktiikka ei välttämättä riitä. Tauot onkin hyvä suunnitella jo etukäteen, jottei ajopätkä lipsahda liian pitkäksi. Kesäisistä maisemista kannattaa nautiskella kiireettömästi”, Korhonen kannustaa.

Viisi vinkkiä vieraalla paikkakunnalla liikkumiseen:

  • Aja rauhallisesti, tarkkaile ympäristöäsi ja säilytä sopiva tilannenopeus.
  • Aseta reitti navigaattoriin jo ennen lähtöä ja kytke puheopastus päälle.
  • Suunnittele reitti ja taukopaikat jo etukäteen.
  • Tartu rattiin vain virkeänä – väsymyksen iskiessä pidä tauko.
  • Ole huomaavainen muita liikkujia kohtaan.

*Liikenneturva selvitti suomalaisten liikenneasenteita touko-kesäkuussa 2020. (Avautuu uuteen ikkunaan) Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1003 henkilöä, joista autoilevia oli 822. Kysely toteutettiin online-kyselynä ja näyte edustaa 15-79-vuotiaita suomalaisia.