Siirry sisältöön
Joulurauhaa teille
Joulurauha julistetaan liikenteeseen 16.12.2021 Rovaniemeltä

Lapin poliisilaitos, Lapin ELY-keskus ja Liikenneturva julistavat 14. kerran liikenteen joulurauhan.

Joulurauhan julistusta voit seurata omalta kotisohvaltasi 16.12.2021 klo 18.00 järjestäjien some-kanavista sekä Rovaniemen joulukalenterista.

Lapin poliisilaitoksen ylikomisario Rauno Pätsi korostaa, että joulurauhan säilyttäminen, varovaisuus ja huolellisuus liikenteessä takaavat turvallisen siirtymisen joulun viettoon. 

– Kiire pois! Joululiikenne tulee olemaan vilkasta ja siksi on tärkeää noudattaa nopeusrajoituksia, liikennesääntöjä, ajaa kelin mukaisesti ja erityisesti huomioida muut tienkäyttäjät, hän muistuttaa. 

– Liikenne on yhteispeliä. Muista ottaa muut liikkujat huomioon ja anna tarvittaessa tilaa. Varaudu myös hirvieläinten mahdolliseen kohtaamiseen ja varo Pohjois-Suomessa erityisesti poroja, toteaa Lapin ELY-keskuksen ylijohtaja Jaakko Ylinampa.

Liikenneturvan vinkit turvalliseen joululiikenteeseen

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska korostaa ennakoinnin merkitystä joululiikenteessä. Turvallinen matkanteko alkaa jo ennen autoon istumista.

– Tutustu matkapäivän säätiedotukseen. Jos ennuste povaa huonoa ajokeliä, pohdi, voisiko lähtöä siirtää. Ajoreittiin kannattaa myös tutustua ennalta ja miettiä taukopaikat valmiiksi. Etenkin pidemmillä matkoilla tasainen tauotus on tärkeää, Niska opastaa ja muistuttaa huolehtimaan ajokunnosta muutenkin.

– Väsymys voi yllättää kokeneimmankin kuljettajan. Ennen ajopäivää on kuljettajan syytä satsata riittäviin yöuniin eikä paketoida pukinkontin antimia pikkutunneille. Ajokuntoa voivat nakertaa myös flunssa ja stressi. Ratin taakse istuessa kannattaa mielessä pyörivät jouluvalmistelut siirtää taka-alalle, ja lähteä liikenteeseen rennolla joulumielellä.

Joulupukilla on myös tärkeää kerrottavaa joulun viettoon matkaaville. Joulupukin tervehdyksen ja neuvot joululiikenteeseen näet ja kuulet klo 18 Lapin poliisilaitoksen, ELY-keskuksen ja Liikenneturvan sosiaalisen median kanavista sekä Rovaniemen sähköisestä joulukalenterista.

Lapin poliisilaitos (Facebook (Avautuu uuteen ikkunaan)Instagram (Avautuu uuteen ikkunaan)Twitter (Avautuu uuteen ikkunaan))

Lapin ELY-keskus (Instagram (Avautuu uuteen ikkunaan)Twitter (Avautuu uuteen ikkunaan)

Liikenneturva (Facebook (Avautuu uuteen ikkunaan), Instagram (Avautuu uuteen ikkunaan)Twitter (Avautuu uuteen ikkunaan))

Rovaniemen joulukalenteri  (Avautuu uuteen ikkunaan)