Siirry sisältöön
Leveä traktori ajaa maantiellä
Ennakointi ja maltti auttavat ohittamaan traktorin

Traktorit ja muut maataloustyökoneet ovat nyt liikenteessä. Liikenneturva muistuttaa, että traktorit ja puimurit ovat yleensä siirtymässä toisesta työkohteesta toiseen ja ovat maantiellä vain pienen hetken. Ohitukseen lähteminen saattaa olla täysin turhaa ja vaarantaa liikenneturvallisuuden.

Kesäliikenteessä on paljon kulkijoita ja heinäkuussa sesonki alkaa myös traktoreilla ja muilla maataloustyökoneilla. Kuten kaikkiin muihinkin tienkäyttäjiin, kannattaa traktoreihin ja puimureihin suhtautua maltilla ja muistaa, että kyseisillä välineillä tehdään yleensä vain lyhyt siirtymä.

”Puimurinopeus ei päätä huimaa. Siitä syystä autoilijoiden on hyvä varata riittävästi aikaa omalle matkallensa, jolloin kohtaamiset maatalouskoneiden kanssa eivät vesitä aikataulua”, muistuttaa Liikenneturvan koulutusohjaaja Pentti Tervo.

Hidasta puimurinopeuteen ennen ohitusta

Jos maatalouskoneen ohitse pitää päästä, tulee ohitus varmistaa huolella. Lyhyellä siirtymällä oleva työkone voi olla jo laittanut vilkun päälle ja valmistautunut kääntymään vasemmalle, jolloin ohitusta ei tule tehdä. Lisäksi oikeallekin kääntyvä maatalouskone saattaa tarvita tilaa myös vastaantulevien kaistalta. Työkone voi kääntyä paikassa, jossa ei ole selkeää risteystä, kuten suoraan pellolle tai pienelle metsätielle.

Ennen ohitusta omaa nopeutta on syytä alentaa, jotta nopeusero ohitettavan hitaamman ajoneuvon kanssa ei ole liian suuri. Kun nopeusero on kohtuullinen, jää kuljettajalle vielä pelivaraa toimia, jos ohitettava onkin esimerkiksi kääntymässä vasemmalle.

Odota sopivalla etäisyydellä ohituspaikkaa

Traktorin vilkku ei välttämättä näy kunnolla muille liikkujille, jos traktorin eteen tai taakse on kiinnitetty maatalouskone. Myöskään traktorin kuljettaja ei välttämättä näe peileistään perässä olevaa liikennettä.

”Traktorin kuljettaja ei voi havainnoida takana tulevaa liikennettä kunnolla, jos perävaunu tai traktoriin kiinnitetty laite peittää näkyvyyden taakse. Ei siis kannata ajaa liian lähelle traktoria, vaan odottaa sopivalla etäisyydellä ohituspaikkaa. Tällöin ohittajan oma näkyvyys eteenpäin pysyy mahdollisimman hyvänä ja sopivan ohituspaikan havaitseminenkin on helpompaa”, Tervo sanoo.

Viisi vinkkiä maataloustyökoneen kohtaamiseen

  • Varaa aikaa matkallesi. Näin hitaamman kulkupelin kohtaaminen ei aiheuta ongelmia aikatauluun.
  • Hidasta ennen ohitusta, jotta nopeusero ohitettavan hitaamman ajoneuvon kanssa ei ole liian suuri. Näin on enemmän aikaa reagoida.
  • Älä aja liian lähelle edellä ajavaa traktoria, jotta voit paremmin nähdä traktorin eteen ja arvioida sopivan ohitusnäkyvyyden.
  • Ennakoi traktorin kuljettajan aikeita seuraamalla traktorin vilkkuja, ajolinjan muutoksia sekä edessä olevaa liikenneympäristöä. Risteyksiä lähestyttäessä ei saa ohittaa.
  • Siirry vastaantulevan kaistalle riittävän kaukana ohitettavasta traktorista. Näin ehdit tarvittaessa palata omalle kaistalle, jos osoittautuukin, ettei vapaata ohitustilaa olekaan tarpeeksi.