Uutinen
Kävely ja pyöräily

Tiedote. Julkaistu: 06.08.2014 klo 14:15 - Trafi

”Lasten turvallisuus on yhteinen, meidän kaikkien asia. Koulujen alku on hyvä aika miettiä omaa liikennekäyttäytymistä ja sitä, mitä itse voi tehdä turvallisemman liikenteen puolesta. Suojateiden pitää olla nimensä mukaisesti suojateitä. Yksikin suojatiellä loukkaantuva tai henkensä menettävä lapsi on liikaa. Asenteemme ratkaisee – sinä ja minä teemme suojatien”, kommentoi liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko tapahtuman alussa.

Koulumatkaa kannattaa harjoitella lapsen kanssa monta kertaa

Trafi ja Liikenneturva kehottavat vanhempia kulkemaan koulutien lapsen kanssa useaan otteeseen. ”Reitistä tuskin jää heti ensimmäisellä kerralla pienen koululaisen mieleen kaikki tarpeellinen. Siksi matkaa olisi hyvä harjoitella useasti”, Trafin Jussi Pohjonen muistuttaa.

Lasten liikkumista jalan ja pyörällä on syytä tukea, sillä vanhempien viedessä lapset kouluun autolla liikennemäärät koulujen lähistössä kasvavat. ”Ekaluokkalaisten kanssa on tärkeä nähdä, miten lapsi soveltaa oppimaansa itse ja seurata, että turvallinen liikkuminen jatkuu läpi vuoden”, kertoo Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kaisa Hara.

Jotta koulumatka sujuisi mahdollisimman turvallisesti, kannattaa vanhempien muistaa seuraavat kolme vinkkiä:

  1. Lyhyin reitti ei aina ole turvallisin. Vanhemman kannattaa selvittää, millä reiteistä on vähiten riskikohtia, kuten vilkkaita tienylityksiä. Koulumatkalla kannattaa suosia jalkakäytäviä. Jos lapsi joutuu kävelemään osan reitistä tien pientareella, siellä tulee kulkea matkaseuran kanssa perätysten.
  2. Huolehdi, että lapsi valitsee aina suojatien. Autoilijan on vaikeaa huomata pientä koululaista, jos tämä ryntää tielle esimerkiksi pysäköityjen autojen välistä. Suojatiellä on muistettava varmistaa, että auto on varmasti aikeissa pysähtyä.
  3. Varmista, että lapsi keskittyy liikenteeseen eikä leikkiin. Leikit koulukavereiden kanssa tulisi unohtaa autoteiden läheisyydessä. Lasta kannattaa myös muistuttaa, että liikenteessä ei näppäillä puhelinta tai muita laitteita.

Näitä neuvoja harjoitellaan ahkerasti myös Lasten liikennekaupungissa. ”Lasten liikennekaupungin tehtävä on opettaa lapsia ja nuoria toimimaan oikein liikenteessä ja toivommekin suuresti lasten näyttävän hyvää esimerkkiä myös aikuisille. Nykyään liikenteessä on ongelmana media ja mobiililaitteet. Usein näkee, että keskittyminen kohdistuu laitteeseen eikä esimerkiksi suojatiehen. Kun jalankulkijat ja autoilijat pitävät katseen tiessä ja noudattavat liikennevaloja, pysyy kaikkien turvallisuus hyvällä tasolla”, Silja Muuri-Möykky Lasten liikennekaupungista muistuttaa.

Trafi ja Liikenneturva kuitenkin korostavat, että lapsen liikennekäyttäytymiseen vaikuttaa myös aikuisen antama esimerkki ja että vastuu liikenteessä on aina aikuisella.

Lisätietoja

Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen, p. 029 5345 310, jussi.pohjonen(at)trafi.fi
Liikenneturvan viestintäpäällikkö Kaisa Hara, p. 020 728 2317, kaisa.hara(at)liikenneturva.fi
Vinkkejä vanhemmille Liikenneturvan sivuilta.
Vinkkejä liikennekasvatukseen opettajille.

Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

Liikenneturva edistää tieliikenteen turvallisuutta vaikuttamalla ihmisten liikennekäyttäytymiseen ja liikennekulttuuriin. Liikenneturva on valtakunnallinen liikenneturvallisuustyön keskusjärjestö, jolla on 57 jäsenyhteisöä. Toiminta ulottuu koko maahan 12 toimipisteen kautta. www.liikenneturva.fi