Uutinen
Autoilu

Vesiliirrolla tarkoitetaan ohjauksen menettämistä tilanteessa, jossa ajoneuvon renkaat eivät enää ole kosketuksessa tien pinnan kanssa ja auto surffaa vesipatjan päällä. Vesiliirrossa auto ei ohjaudu, joten ratin kääntely on turhaa ja voi pahimmillaan aiheuttaa tieltä suistumisen.

”Kun vauhtia on tarpeeksi ja vettä liikaa, renkaat eivät kerkeä poistaa vettä edestään. Näin auto nousee vesipatjan päälle, pito häviää eikä auto ole enää ohjattavissa”, selventää Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen Kuopiosta.

Rajoita ravan roiskuttamista

Hyväkuntoiset renkaat ovat avainasemassa vesiliirron välttämisessä. Mitä syvempi ura, sitä paremmin rengas ehtii sylkemään vettä altaan.

Parhaimmaksi keinoksi vesiliirtoriskin minimoimiseen Savolainen nimeää valppauden ja nopeuden alentamisen. Ratin takana kannattaa olla hereillä ja tähyillä isompia sulamisvesilampia sillä silmällä. Myös syvempiin teiden ajouriin pakkautunut vesi voi olla riittävä aiheuttamaan pidon menetyksen.

”Lammikot kannattaa ensisijaisesti väistää. Jos väistämistä ei voi tehdä turvallisesti, on jalka otettava kaasulta ja pidettävä ohjaus vakaana: ei isoja ratinkääntämisiä, jarrutteluja tai kiihdytyksiä. Käsivaihteisella ajettaessa voi painaa kytkimen pohjaan ja vastaavasti automaatilla otetaan kaasu pois”, Savolainen summailee.

Savolainen muistuttaa kuljettajia varomaan lätäköitä myös kaupungeissa ja taajamissa ajettaessa.

”Ravan roiskumista ei aina voi estää, mutta oman nopeuden valinnalla pystyy pitämään kävelijät ja polkupyörällä kulkevat kuivina. Eli valitaan ajolinja ja nopeus niin, ettei roiskuteta kuraa toisen päälle. Se on paitsi toiset huomioon ottavaa myös lain velvoittamaa.”

Viisi vinkkiä vesiliirron välttämiseen:

  • Pysy valppaana ja tarkkaile edessä aukeavaa tietä. Sovita nopeus tilanteen tasalle.
  • Väistä lammikkoa, jos se onnistuu turvallisesti.
  • Vältä suuria ohjausliikkeitä, kiihdytyksiä ja jarrutuksia.
  • Laita kytkin pohjaan tai automaattivaihteisella nosta kaasu ylös.
  • Aja maltillisesti lammikon yli.
Tagit: 
vesiliirto, renkaat, ajonopeus