Uutinen

Huolimatta liikenteen kasvusta, on kuolleiden ja loukkaantuneiden ihmisten määrä hurjasti pienentynyt sitten 1970-luvun lähes 1200 vuotuisesta kuolemantapauksesta. Vuonna 2017 liikenteessä menehtyneiden määrä oli 230, joka on Suomessa alhaisin kymmeniin vuosiin. 

Euroopan komissio on esittänyt uutta turvallisuustavoitetta, jossa halutaan puolittaa Euroopan liikennekuolemat vuoteen 2030 mennessä. Suomessa liikenneturvallisuustyötä ohjaa niin kutsuttu nollavisio, eli tavoite, ettei kenenkään tarvitse kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä. Myös valtioneuvosto on periaatepäätöksessään vakiinnuttanut tämän tavoitteen.

Turvallisuustason parantaminen vaatii entistä täsmällisempiä toimenpiteitä ja edellyttää yhteistyötä yhteiskunnan eri sektoreiden välillä. Tavoitteen merkitys konkretisoituu ja tilastot saavat kasvot, kun lähestytään yksilöä. Kysyimme maaliskuisena keskiviikkona suomalaisilta, mikä olisi heidän mielestään hyväksyttävä määrä tieliikennekuolemia Suomessa. Katso videolta, mitä he vastasivat:

Mitä sinä voit tehdä turvallisen liikkumisen eteen?

Yksilön ja perheiden, itselle tärkeiden ihmisten kannalta ajatellen ei liikenteen turvallisuustyötä voi ohjata muu kuin nollavisio. Kukaan ei hyväksy yhtäkään liikennekuolemaa lähimmäistensä joukosta.

Mitä voisimme sitten tehdä? Liikennejärjestelmän eri toimijoilla on omat vastuutehtävänsä, mutta jokaisen liikkujan omat päätökset ja teot ovat myös merkityksellisiä. Jokaisella ihmisellä on oma roolinsa turvallisemman liikenteen tekijänä.

Jo tänään voit:

  • Skarpata turvavälin kanssa.
  • Jättää kännykän rauhaan ajon ajaksi.
  • Lähteä kotoa viisi minuuttia aikaisemmin, ettei kiire taas pääse yllättämään tien päällä.
  • Ottaa muut kulkijat huomioon ja näyttää suuntamerkkiä ajoissa.
  • Hengittää syvään, jos joku asia alkaa ottaa tien päällä pannuun.

Yhden päivän aikana tehty kokeilu lisää heti liikenteen turvallisuutta matkasi varrella, mutta siitä voi tehdä myös rutiinin. Tavan muodostamiseen ei tarvita kuin riittävästi toistoja. Kokeile vaikka.

Jaa kokemuksesi tai osallistu keskusteluun tunnisteilla: #liikenteentapahaaste #nollavisio

Tagit: 
liikenteentapahaaste, nollavisio