Uutinen
Autoilu

Liikennevirasto arvioi, että pääsiäisen menoliikenne on vilkkaimmillaan kiirastorstaina 29.3. kello 13–19. Liikennettä on runsaasti myös pitkäperjantaina 30.3. kello 9–14. Menoliikenne kohdistuu varsinkin valtateille 3 ja 4 pohjoiseen päin sekä valtatielle 5 Heinolasta Kuopioon.

"Autoja on yhtäaikaisesti paljon enemmän liikkeellä pääsiäisenä kuin hiihtolomilla. Tästä syystä liikenne voi jonoutua vilkkaimpien tuntien aikana", muistuttaa Liikenneviraston tieliikenteen ohjausyksikön päällikkö Sami Luoma.

Paluuliikenne jakautuu pääasiassa sunnuntaille 1.4. ja maanantaille 2.4. Vilkkainta paluuliikenne on maanantaina kello 12–20. Ruuhkatuntien aikana nopeudet voivat laskea etenkin valtateillä 3, 4 ja 5 etelään päin.

Talvi- ja pimeänajan nopeusrajoitukset säilyvät pääsiäisen yli, koska olosuhteet ovat vielä talviset.

Sää jatkuu kylmänä

Ilmatieteen laitoksen mukaan sää jatkuu pääsiäiseen asti tavanomaista kylmempänä, mutta melko poutaisena ja osin aurinkoisena. Viikon puolivälissä esiintyy päiväsaikaan yksittäisiä lumikuuroja. Etenkin yöaikaan on hyvin kylmää, pakkasta on yleisesti 10-20 astetta, selkeänä ja heikkotuulisena yönä jopa enemmän. Päivän ylimmät lämpötilat ovat aluksi miinus kahden ja plus kahden asteen välillä. Idässä ja pohjoisessa lämpötilat asettuvat nollan ja miinus viiden asteen välille.

Pääsiäisviikonlopun aikana päivälämpötilat voivat nousta muutamalla asteella.  Viikonvaihteessa maan eteläpuolitse liikkuu matalapaine lumi- ja räntäsateineen. Ilmatieteen laitoksen 26.3.2018 tekemän ennusteen mukaan sateet näyttävät jäävän maan rajojen eteläpuolelle, mutta pääsiäisen paluuliikennettä ajatellen tuoreita sääennusteita ja varoituksia on syytä seurata viikon edetessä.

Poliisi valvoo pääsiäisliikennettä – unohda turhat ohitukset ja muista turvaväli

Poliisi valvoo pääsiäisen aikaan muun muassa autoilijoiden nopeuksia, turvalaitteiden käyttöä sekä ajotapoja. Hyviin ajotapoihin kuuluu esimerkiksi turvavälin pitäminen.

"Riittävät ajoetäisyydet vähentävät onnettomuuksia ja rauhoittavat liikennettä. Kun turvaväli on riittävä, myös omasta ajosta tulee vähemmän stressaavaa", kertoo poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta.

Lisäksi Ihalainen muistuttaa, että pääsiäisen aikaan tiellä on niin paljon liikennettä, ettei ohituksilla saavuteta todellista hyötyä.

"Ohittelu on täysin turhaa ja jopa vaarallista, kun liikennettä on paljon. Perille pääsee turvallisemmin ja mukavammin, kun ajaa liikennevirran mukana."

Pakkaa mukaan oikeaa asennetta

Liikenneturva kannustaa pääsiäisen viettoon matkaavia vaihtamaan lomavaihteelle jo kotoa lähtiessä.

”Ratin takana on paljon mukavampaa ja stressittömämpää, kun loman aloittaa jo kotoa lähtiessä, eikä vasta kohteessa. Pyhät ovat pitkät, joten mitään tarvetta hötkyilylle ei ole. Kiireessä sattuu helpommin vain vahinkoja, etenkin vilkkaassa liikenteessä”, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen Kouvolasta.

Korhonen kannustaa myös hyödyntämään navigaattoreita tai reittipalveluja matka-ajan arviointiin. Sääpalveluista saa osviittaa siitä, vaikuttaako keli kulkuun. Sen lisäksi, että arvioi matkaan kuluvan ajan, kannattaa myös taukopaikat miettiä ennakkoon. Näin matka sujuu stressittömästi ja kuljettaja pysyy virkeänä perille asti.

Älä anna pääsiäisauringon häikäistä liikenteessä – huolehdi tuulilasin puhtaudesta ja muista aurinkolasit

”Puhdas tuulilasi ja hyvät aurinkolasit toimivat hyvin kevätaurinkoa vastaan. Keväällä aurinko paistaa matalalta ja aiheuttaa tuulilasiin häikäisyä ja heijastuksia. Ennen matkaan lähtöä kannattakin tarkistaa tuulilasin puhtaus, pyyhkimien kunto ja se, että lasinpesunestettä on riittävästi. Tuulilasi on hyvä putsata myös sisäpuolelta”, muistuttaa Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Tuulilasin kuntotarkastuksia tarjotaan pääsiäisen aikaan huoltoasemilla eri puolilla Suomea Kirkkaasti turvallisin -tuulilasikampanjan toimesta. Pohjonen kertoo kampanjan kuulumisia ja kommentoi myös pääsiäisliikennettä tien päältä kiirastorstaina klo 12-19 ja pitkäperjantaina klo 10-16.

Lisätietoa:

Tiedot liikennehäiriöistä, talvikunnossapidosta ja ajokelistä: http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

Pääkaupunkiseudun pääsiäisliikenne:
Liikennevirasto, Helsingin tieliikennekeskus, puh. 020 637 3328

Muun Suomen pääsiäisliikenne:
Liikennevirasto, Tampereen tieliikennekeskus, puh. 020 637 3330

Ilmatieteen laitos:
http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Poliisi:

Poliisi kertoo liikennetilanteesta pääsiäisenä sosiaalisessa mediassa:

facebook.com/hameenpoliisilaitos
Instagram: @hameen_poliisi
Twitter: @Hameenpoliisi

Liikenneturva:
Liikenneturva yhteyspäällikkö Tarja Korhonen, puh. 020 7282 369

Trafi:
johtava asiantuntija Jussi Pohjonen, puh. 029 5345 310

Tagit: 
menoliikenne