Uutinen

Liikenneturva kysyi* syksyllä alaikäisten lasten vanhemmilta näiden ajatuksia siitä, millaisena esimerkkinä lapsille uskoo oman toimintansa liikenteessä näyttäytyvän. Pääosin oma toiminta nähtiin mallikkaana, mutta myös parannettavaa oli.

Vanhemmat kokivat olevansa esimerkillisiä selkeimmin jalankulkijana tietä ylittäessä (73 %). Hieman tätä harvempi koki olevansa pääosin mallikelpoinen sekä toisten huomioon ottamisessa (69 %) että turvalaitteiden, kuten turvavyön, pyöräilykypärän tai heijastimen, käytössä. Pyöräilijänä sääntöjen noudattamisessa esimerkinomaisesti koki toimivansa 63 prosenttia vanhemmista.

Tarkkakorvainen takapenkkiyleisö voi herkästi unohtua

Kaikista kriittisimmin vanhemmat suhtautuivat omaan kielenkäyttöönsä. Kommentoidessa toisten liikkujien toimintaa pääosin hyvän mallin uskoi antavansa vain alle puolet vanhemmista (44 %). Peräti joka kymmenes koki olevansa täysin mallikelvoton.

”Liikenteessä lapsen kanssa liikkuessa hyvän ja turvallisen toimintamallin näyttäminen on ehkä aktiivisemmin mielessä: näin toimitaan liikennevaloissa ja näin laitetaan turvavyö. Toisen kulkijan tekemistä koskevat kommentit taas pikemminkin lipsahtavat kuin ovat tietoisen ajatteluprosessin tulosta. Vasta jälkikäteen tulee huomanneeksi, että sadattelulla on ollut ylimääräistä takapenkkiyleisöä”, pohtii Liikenneturvan koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski.

Tiedostipa toimintaansa tai ei, aikuinen on kuitenkin jatkuvana esimerkkinä lapsille, on kyse sitten pöytätavoista tai kiroilusta ratissa.

”Se, miten aikuiset käyttäytyvät liikenteessä, vaikuttaa siihen, millaisiksi liikkujiksi lapset kasvavat. Aikuisten olisi toimittava hyvinä esimerkkeinä kaikissa tilanteissa tai ainakin pyrittävä siihen”, Tuomikoski korostaa.

Millainen esimerkki isä on liikenteessä?

Katso video, mitä mieltä Lahden Ahtialan ja Espoon Saunalahden alakoululaiset ovat isän antamasta mallista liikenteessä.

Entä millaisia neuvoja isät ovat liikenteeseen antaneet? Katso video:

*Tutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy syksyllä 2017. Kyselyyn vastasi yhteensä 701 vanhempaa, joilla oli alle 16-vuotiaita lapsia.