Uutinen

Kahdettatoista kertaa vietettävällä liikenneturvallisuusviikolla kiinnitetään opettajien, oppilaiden ja opiskelijoiden huomiota turvalliseen käytökseen liikenteessä. Viikkoa vietetään nyt ensimmäisen kerran myös varhaiskasvatuksessa.

Uuden kouluvuoden alkaessa koulut ovat ottaneet käyttöön uudet opetussuunnitelmat, joissa liikennekasvatus kuuluu laaja-alaiseen osaamiseen, itsestä huolehtimiseen ja arjen taitoihin. Liikenneturvallisuusviikolla on sopiva aika testata, miten liikennekasvatusta koskevat tavoitteet tuodaan luontevaksi osaksi koulun toimintakulttuuria ja arjen käytäntöjä.

Älypuhelin varastaa helpolla huomion

Tarkkaamattomuus on yhä yleisempi ilmiö liikenteessä. Isommat koululaiset käyttävät älypuhelinten sovelluksia ajaessaan polkupyörällä, mopolla, mopoautolla tai skootterilla. Pienempien jalankulkijoiden huomio saattaa kiinnittyä sometukseen juuri silloin kun pitäisi tarkkailla sivulta tai edestä tulevaa liikennettä.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista nuorista lähes puolet oli ajaessaan lukenut tekstiviestejä tai pikaviestejä, tytöt poikia useammin. Älypuhelimia käytetään ympäri vuorokauden ja puhelimen monia toimintoja käytetään myös liikkuessa.

Liikennekasvatuksen yhteistyöverkosto on yhdessä asiantuntijaopettajien kanssa suunnitellut tarkkaamattomuusteemaan liittyviä toimintavinkkejä käytettäväksi oppitunneilla. Opetushallitus kannustaa kouluja tutustumaan Liikennekasvatus-sivustoon ja hyödyntämään kokonaisuutta teemaviikon sekä lukuvuoden aikana.

Liikennekasvatus uusissa opetussuunnitelmissa

Esi-, perus- ja lisäopetuksen uudet opetussuunnitelmat on otettu käyttöön elokuussa 2016. Uusissa opetussuunnitelmissa on laaja-alaisen osaamisen tavoite liitetty osaksi jokaista oppiainetta. Oppilasta kannustetaan kehittämään taitojaan omaan ja yhteiseen hyvinvointiin, turvallisuuteen ja arjen sujumiseen liittyvissä perusasioissa. Liikennekasvatus on yksi koulun omista tai paikallisesti tarjottavista monialaisista oppimiskokonaisuuksista.

Jokainen vaikuttaa toiminnallaan toistenkin hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen. Jo päiväkodeissa lapsia kannustetaan huolehtimaan itsestä ja toisista, harjoitellaan oman elämän ja arjen kannalta tärkeitä taitoja. Varhain alkavalla liikennekasvatuksella juurrutetaan turvallisia tapoja lähiympäristössä liikkumiseen, turva- ja suojavälineiden käyttöön sekä käyttäytymiseen kävelijänä ja pyöräilijänä muiden joukossa.

Liikenneturvallisuusviikon mediatilaisuus järjestetään Kalasataman päiväkodissa 14.9. klo 9.30 alkaen. Tilaisuudessa toimittajille kerrotaan, kuinka päiväkoti ja koulu ratkovat lasten liikkumiseen liittyviä ongelmia tavanomaista haastavammassa ympäristössä. Ohjelmassa on myös poliisin kalustoesittely päiväkotilapsille ja Liikenneturvan suojatierasti eskareille ja viskareille. Kello 10.00-10.30 Nallekopla tarjoaa lapsille konsertin koulun salissa.

Viikon teemasivut opettajille

Opetushallituksen Liikennekasvatus-sivusto

Liikennekasvatuksen yhteistyöverkosto

Lisätietoja

Opetusneuvos Elisa Helin, Opetushallitus, puh. 029 533 1280
Koulutuspäällikkö Satu Tuomikoski, Liikenneturva, puh.020 7282 309

Opetushallituksen mediatiedote 8.9.2016