Uutinen
Autoilu
Kävely ja pyöräily

Euroopan Liikennekuolematon päivä järjestetään nyt neljännen kerran ja sen toimeenpanijana on Euroopan liikennepoliisiverkosto TISPOL yhteistyössä EU-komission ja Euroopan liikenneturvallisuusneuvoston (ETSC) kanssa.

Suomessa mukaan on kutsuttu useita eri liikenneturvallisuuden sidosryhmiä. Teemapäivän nimi Project EDWARD (#ProjectEDWARD) koostuu sanoista European Day Without A Road Death. Viime vuonna Liikennekuolematon päivä sujui Suomessa nimensä mukaisesti: päivän aikana liikenteessä ei kuollut kukaan.

Vaikka liikennekuolematonta päivää vietetään vain kerran vuodessa, päivän teema – kukaan ei kuole liikenteessä – on tärkeä ja tavoittelemisen arvoinen jokaisena päivänä. Suomessa liikenneturvallisuustyötä ohjaa niin kutsuttu nollavisio, eli tavoite, ettei kenenkään tarvitsisi kuolla tai loukkaantua vakavasti liikenteessä. Myös valtioneuvosto on periaatepäätöksessään vakiinnuttanut tämän tavoitteen.

Tavoitteen merkitys konkretisoituu ja tilastot saavat kasvot, kun lähestytään yksilöä. Kysyimme vuonna 2018 suomalaisilta, mikä olisi heidän mielestään hyväksyttävä määrä tieliikennekuolemia Suomessa. Katso videolta, mitä he vastasivat.

Mitä me kaikki voimme tehdä turvallisen liikkumisen eteen?

Yksilön ja perheiden sekä muiden itselle tärkeiden ihmisten kannalta ajatellen ei liikenteen turvallisuustyötä voi ohjata muu kuin nollavisio. Kukaan ei varmasti hyväksy yhtäkään liikennekuolemaa lähimmäistensä joukosta.

Mitä me kaikki voisimme sitten tehdä? Liikennejärjestelmän eri toimijoilla on omat vastuutehtävänsä, mutta jokaisen liikkujan omat päätökset ja teot ovat tietysti avainasemassa. Jokaisella ihmisellä on oma roolinsa turvallisemman liikenteen tekijänä.

Aloita näistä heti tänään:

  • Pidä kunnon turvaväli ja nopeus tilanteeseen sopivana eli riittävän alhaisena.
  • Jätä puhelin rauhaan ajon ajaksi – laita se äänettömälle ja pois näkyvistä, jos houkutus on liian kova.
  • Lähde kotoa viisi minuuttia aikaisemmin, ettei kiire pääse yllättämään.
  • Ota muut kulkijat huomioon ja näytä esimerkiksi suuntamerkkiä ajoissa.
  • Hengitä syvään, jos jokin asia alkaa hermostuttaa tien päällä.

Listan noudattaminen lisää liikenteen turvallisuutta matkasi varrella heti, mutta näistä kannattaa tehdä myös jokapäiväisiä rutiineja. Tavan muodostamiseen tarvitaan vain riittävästi toistoja – ota tapahaaste vastaan.

Tagit: 
nollavisio, liikenteentapahaaste