Uutinen
Autoilu

Liikenneviraston arvion mukaan juhannuksen menoliikenne on vilkkaimmillaan torstaina 22.6. kello 11–20 välillä. Tällöin liikennettä on normaalia kesäperjantaita enemmän varsinkin pääkaupunkiseudun ulosmenoteillä. Ruuhkatuntien aikana liikenteen nopeus saattaa laskea jopa 20–40 km/h tien nopeusrajoitusta alemmaksi esimerkiksi valtatiellä 4 pohjoiseen päin. Myös perjantaina 23.6. menoliikennettä on runsaasti, mutta silti selvästi vähemmän kuin torstaina.

”Juhannusliikenteeseen kannattaa lähteä mahdollisuuksien mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolella. Lisäksi ajoreitti on hyvä suunnitella etukäteen. Esimerkiksi sellaiset reitit, joilla on tietöitä, voivat ruuhkautua suuremmalla todennäköisyydellä”, muistuttaa liikennekeskuspäällikkö Juha Alikoivisto Liikennevirastosta.

Vaikka työskentely tietyömailla keskeytetään juhannuksen ajaksi, voi tietyöalueilla olla alemmat nopeusrajoitukset esimerkiksi kavennettujen kaistojen takia. Juhannusliikennettä hidastavia tietöitä on muun muassa Helsingin seudun kehäteillä ja monilla valtateillä. Tiedot käynnissä olevista tietöistä löydät Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta.

Saaristoliikenteen arvioidaan kulkevan tänä juhannuksena edellisiä vuosia sujuvammin, sillä lauttojen määrää on lisätty.

Paluuliikenne keskittyy sunnuntaille

Juhannuksen paluuliikenne on vilkkaimmillaan sunnuntaina 25.6. kello 11–22 välillä. Myös paluuliikenteessä ajonopeudet voivat tippua huomattavasti ruuhkien takia. Liikennettä on runsaasti koko päivän varsinkin valtateillä 4 ja 5 Helsinkiin päin.

Poliisi valvoo liikennettä juhannuksena

Poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta muistuttaa, että poliisi valvoo juhannusliikenteessä erityisesti ajonopeuksia, ohituksia ja ajoetäisyyksiä.

”Juhannusaattona ja -päivänä teemme lisäksi tehostettua rattijuopumusvalvontaa juhlapaikkojen ja ravintoloiden läheisyydessä”, Ajaste huomauttaa.

Myös Liikenneturvalla on juhannuksena alkoholi mielessä. Jo pienikin määrä alkoholia lisää riskejä liikenteessä, ja liki puolet kohtalokkaista rattijuopumusonnettomuuksista ajetaan touko-elokuussa. Liikenneturva kehottaa keskikesän juhlijoita pitämään yhdessä huolta siitä, ettei kukaan tartu rattiin päihtyneenä.

”Juhannusreissuja ja -juhlia suunniteltaessa on hyvä miettiä ennakkoon kulkemiset ja suosia julkisia tai sopia porukan selvä kuski. Myös seuraavan päivän ajokuntoa kannattaa miettiä, jos yö meni valvoessa ja illan keittoon tuli muutakin kuin raparperia. Jos ajokunto yhtään epäilyttää, on ajoa siirrettävä”, painottaa Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi Oulusta.

Oikealla asenteella juhannusliikenteeseen

Leppoisa asenne ja kiireetön aikataulu luovat hyvät lähtökohdat juhannusreissulle.

”Juhannustaiat voisikin tänä vuonna tehdä jo etukäteen ja kerätä kukkien sijaan kolme A:ta mukaan juhannusliikenteeseen eli huolehtia siitä, että ajoneuvo, aikataulu ja asenne ovat kunnossa”, summaa Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen, joka raportoi juhannusliikenteen sujumista tien päältä. Kolmen A:n vinkit voi katsoa myös videolta.

Juhannuksesta ennustetaan viileää, mutta poutaista

Ilmatieteen laitoksen tiistaina 20.6. tekemän ennusteen mukaan juhannuksesta on tulossa verrattain viileä ja poutainen. Juhannusaattona pilvisyys on runsasta etenkin maan itä- ja pohjoisosassa ja paikoin sataa vähän vettä. Maan länsiosassa päivä lienee pääosin poutainen ja osin aurinkoinen. Lämpötila vaihtelee 10 ja 15 asteen välillä, lännessä 14 ja 18 asteen välillä. Lapissa on paikoin koleampaa. Juhannusyö on viileä ja heikkotuulinen, joten jopa hallaa voi esiintyä selkeillä alueilla.

Juhannuspäivä on laajalti poutainen ja on hieman aattoa lämpimämpi, pilvisyyden vaihdellessa puolipilvisestä pilviseen. Illemmalla länsirannikolle saapuu lännestä sadealue. Lämpötila kohoaa lännessä 16 ja 20 asteen, sekä idässä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 13 ja 17 asteen välille. Lapissa ollaan yhä 10 ja 15 asteen lukemissa.

Tuuli on juhannuksen aikana laajalti heikkoa tai kohtalaista.

Voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa etenkin ennen vesille lähtemistä, jotta sää ei pääse yllättämään. Varoitukset löytyvät osoitteesta www.ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Lisäksi uudesta merisää-palvelusta http://ilmatieteenlaitos.fi/merisaa voi tarkistaa sekä tuoreimmat havainnot että ennusteet Itämerelle.

Älä huku juhannuksena – käytä pelastusliivejä!

Tänäkin juhannuksena poliisi valvoo ja turvaa myös vesiliikennettä.

”Valvomme etenkin kuljettajan kuntoa ja veneen turvavarusteita. Pelastusliivit kannattaa pitää päällä aina veneessä oltaessa”, poliisitarkastaja Ajaste sanoo.

”Kannattaa myös kiinnittää moottorin hätäkatkaisijan remmi pelastusliivien lenkkiin. Tällä voidaan varmistaa moottorin sammuminen, jos jostain syystä putoaa veneestä", muistuttaa yksikönpäällikkö Ville Räisänen Trafista: ”Jos veneestä löytyy hätäkatkaisija, kannattaa sitä ehdottomasti käyttää, sillä se on helppokäyttöinen turvallisuusvaruste ja hyvä henkivakuutus.”

Lisätietoa

Tiedot tietöistä, liikennehäiriöistä ja ajokelistä: http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/.

Twitterissä @liikennetilanne ja @LiikennePKS.

Pääkaupunkiseudun juhannusliikenne:
Liikenneviraston tieliikennekeskus, Helsinki p. 020 637 3328

Muun Suomen juhannusliikenne:
Liikenneviraston tieliikennekeskus, Tampere p. 020 637 3330

Tietopaketti: Ennusteet juhannuksen liikennemääristä ja nopeuksista (pdf)

Poliisi
poliisitarkastaja Timo Ajaste,
Poliisihallitus
p. 0295 481 755

Medialla on mahdollisuus haastatella liikennepoliisin partioita Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella puhelimitse tai sopia tiedottamisesta tien päältä yhteystietolistan mukaisesti.

To 22.6
klo 12-16, ylikonstaapeli Kim Väänänen, p. 050-4560619
klo 16-20, ylikonstaapeli Leena Leppälä, p. 050-4560622

Pe 23.6
klo 08-12, ylikonstaapeli Timo Jaakkola, p. 0400-313788
klo 12-17, ylikonstaapeli Leena Leppälä, p. 050-4560622
klo 17-21, ylikonstaapeli Kim Väänänen, p. 050-4560619

Su 25.6
klo 17-21, ylikonstaapeli Kim Väänänen, p. 050-4560619

Liikenneturva
aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi,
p. 020 7282 379

Ilmatieteen laitos
Ilmatieteen laitoksen viestintä, viestinta [at] fmi.fi

Trafi
johtava asiantuntija Jussi Pohjonen,
p. 029 5345 310,

yksikönpäällikkö Ville Räisänen, p. 029 5346 457

Tagit: 
juhannus, menoliikenne, ruuhka-ajo, rattijuopumus