Uutinen
Autoilu

Liikennevirasto arvioi, että joulun meno- ja paluuliikenteessä on tänä vuonna ruuhkaisempaa kuin viime vuonna, koska liikenne jakaantuu vain muutamalle päivälle. Torstaina 22.12. ja perjantaina 23.12. liikenne voi jonoutua varsinkin Helsingin ulosmenoteillä Hämeenlinnan, Lahden ja Porvoon suuntaan. Eniten menoliikennettä on aatonaattona 23.12. kello 11 ja 18 välillä, jossa huipputunnit ovat kello 13–16.

Joulun paluuliikenteen vilkkain päivä on tapaninpäivä, maanantai 26.12. Paluuliikenteen huippu ajoittuu tapaninpäivän kello 13 ja 20 välille. Vilkkain tieosuus paluuliikenteessä on valtatie 4 Lahdesta Helsinkiin.

Joululiikenteen muistilista

1. Tarkista reittisi ajokeli ennen matkaa

Ennen kuin lähdet joululiikenteeseen, tarkista ajokeli ja mahdolliset liikenteen häiriöt. ”Nämä voi kätevästi tarkistaa Liikenneviraston Liikennetilanne-palvelusta, josta löytyvät muun muassa kelikamerat”, vinkkaa tieliikenteen ohjausyksikön päällikkö Sami Luoma Liikennevirastosta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan jouluna Suomessa vallitsee verrattain lauha etelän ja lännen välinen ilmavirtaus. Tuuli on enimmäkseen kohtalaista, mutta ajoittain jopa navakkaa sekä puuskaista. Matalapaine sateineen liikkuu aatonaattona maamme yli itään. Lappia lukuun ottamatta satanee muutama sentti lunta, etelässä sade lienee vettä tai räntää. Illaksi sää jo poutaantunee. Lämpötila vaihtelee nollan tienoilla, Lapissa on pikkupakkasta.

Jouluaatto alkaa poutaisena ja osin selkeässä pakkassäässä koko maassa, mutta päivän mittaan pilvisyys lisääntyy ja viimeistään illalla tai yöllä saapuu lännestä uusi sadealue maahamme. Samalla tuulet voimistuvat ja sää lauhtuu joulupäivänä.

Vaihtelevien ajokelien takia viimeisimmät säätiedot ja voimassa olevat varoitukset on hyvä tarkistaa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta ennen liikenteeseen lähtemistä.

2. Auto ja kuljettaja kuntoon ennen matkaa

Joululiikenteeseen ei tule lähteä ennen ajoneuvon pikatarkastusta. Esimerkiksi rengaspaineet, lasinpyyhkijöiden kunto ja lasinpesunesteen riittävyys sekä auton valojen toimivuus kannattaa tarkastaa ennen lähtöä. ”Pienellä etukäteistarkastuksella voi välttää ikävät yllätykset tien päällä”, sanoo Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Paitsi ajoneuvon, myös kuljettajan tulee olla kunnossa. Väsyneenä, sairaana tai päihtyneenä ei saa lähteä ajamaan. Ja mitä pidempi ajomatka on kyseessä, sen tärkeämpää on myös pitää taukoja, jotta kuljettajan vireystila pysyy hyvänä.

3. Varaa matkaan riittävästi aikaa

Poliisi ja Liikenneturva muistuttavat, että ajomatkaan on varattava riittävästi aikaa ja joulumieltä mukaan, jotta kaikilla on turvallista ja leppoisaa tien päällä. Kun ajoneuvoja on paljon tien päällä, on hyvä edetä korkeintaan ajoneuvojonon vauhtia.

"Poliisi valvoo myös joulun aikana tieliikenteen turvallisuutta. Muistakaa käyttää turvavöitä ja turvaistuimia", poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta muistuttaa.

Vilkas joululiikenne vaatii kaikilta maltin lisäksi yhteispeliä.

”Jokaisella meistä on tavoitteena päästä turvallisesti perille joulunviettoon. Silloin kannattaa unohtaa kiire ja hosuminen – viimeisiä jouluvalmisteluita ei kuitenkaan pysty sieltä ratin takaa edistämään. Eli pidetään nopeus tilanteen tasalla ja huolehditaan turvaväleistä. Eritoten, jos keli on kehno. Näin tehdään liikenteestä kaikille sujuvampaa”, Liikenneturvan kehittämispäällikkö Antero Lammi summailee.

Lisätietoja

Tiedot liikennehäiriöistä ja ajokelistä: http://liikennetilanne.liikennevirasto.fi/

Kartta: Joululiikenteen vilkkaimmat tiet