Uutinen
Jalankulku
Kävely ja pyöräily
Pyöräily

Syksy etenee vauhdilla, ja illat pimenevät koko ajan aikaisemmin. Heijastinkausi on siis alkanut, ja liikenteessä on oltava valmis erottumaan. Heijastimen käyttäminen on yksinkertainen tapa auttaa autoilijaa tai pyöräilijää havaitsemaan kävellen kulkeva.

Liikenneturva kampanjoi tänäkin syksynä kannustaen ihmisiä heijastimen käyttöön. Valtakunnallisen heijastinpäivän 1.10. ympärille nivoutuva kampanja muistuttaa heijastimesta sloganilla #vahvastinäkyvä.

Heijastimen erottuvuus perustuu takaisinheijastavuudelle. Kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä. Lähivaloilla taas ilman heijastinta kulkeva erottuu vasta noin 50 metrin päästä, kun heijastimen kanssa kävelijä voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

Mitä enemmän erotut, sen parempi

Erilaiset heijastimet eivät ole toisiaan poissulkevia vaan toisiaan täydentäviä. Mitä useampia heijastimia käytetään, sen paremmin autoilija näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Liikenteessä ei siis voi erottua liikaa. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet auttavat autoilijaa hahmottamaan tiellä kulkijan myös leveyssuunnassa.

Heijastinta hankkiessa kannattaa tarkistaa, että se täyttää EN 13356-standardin vaatimukset ja on CE-hyväksytty. Asianmukaisten heijastimien ohessa omaa pimeän ajan lookia ja näkyvyyttä voi täydentää myös erilaisten heijastavien asusteiden turvin.

Loista tällä kaudella kirkkaana liikenteessä. Ole #vahvastinäkyvä.

Illat pimenevät. On oltava valmis erottumaan. Tee kuin jalkapalloilija Nikolai Alho ja loista tällä kaudella  kirkkaana – myös liikenteessä. Ole #vahvastinäkyvä.

Tagit: 
Heijastin