Tiedote
Valtakunnallinen

Suuntamerkin näyttäminen on liikenteen perusasioita, liikkuu sitten neli- tai kaksipyöräisellä. Vilkuttamalla kerrotaan muille tienkäyttäjille aikeesta kääntyä ja suuntamerkkiä tuleekin näyttää aina kun ajoneuvoa siirretään sivusuunnassa; eli kääntyessä, kaistanvaihdon yhteydessä, ohitettaessa tai tien reunasta liikkeelle lähtiessä. Liikenneturvan tänä vuonna toteuttamien seurantojen* mukaan 87 prosenttia autoilevista käyttää vilkkua kääntyessään. Eli joka kymmenes jättää vilkuttamatta.

”Harva meistä osaa lukea ajatuksia. Vaikka itse tietäisi minne on menossa, muut liikenteessä liikkujat ovat meidän antamiemme signaalien varassa. Auton peltikuoren sisältä on muutamia tapoja viestiä muiden kulkijoiden kanssa ja vilkku on yksi niistä. Suuntamerkin käytössä tulisikin pyrkiä selkeyteen: oikea-aikaisella vilkuttamisella varmistetaan viestinnän selkeys ja viestin perillemeno”, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen.

Vilkun näyttämisen lisäksi kääntymisen turvallisuus on varmistettava aina ennen ratin kääntämistä. Vilkun käytön lisäksi kuljettaja kertoo aikeistaan kääntyä hidastamalla nopeutta, jarruvaloilla, ajolinjan valinnalla ja tarpeen mukaan myös katsekontaktilla

”Kun suuntamerkki annetaan hyvissä ajoin ennen ratin kääntämistä, annetaan muille aikaa ja tilaa toimia. Se säästää myös turhia jarrutteluja ja ehkäisee mahdollisia vaaratilanteita. Omien aikeiden ilmaisu muille riittävän ajoissa korostuu etenkin näin pimeänä vuodenaikana ja kun keli on huono”, Nieminen muistuttaa.

Kolme neljästä vilkuttaa liikenneympyrästä poistuessaan

Myös liikenneympyrästä ulos ajettaessa tulee näyttää suuntamerkkiä. Liikenneturva seurasi tänä vuonna vilkun käyttöä liikenneympyrässä. Kuljettajista 75 prosenttia poistui liikenneympyrästä vilkulla, eli neljäsosalla on tässä vielä petrattavaa. Vilkun näyttäminen kannattaa aina, vaikka ympyrän tuntumassa ei toisia ajoneuvoja havaitsisikaan.

”Vilkun oikea käyttö parantaa sujuvuutta ja turvallisuutta risteyksessä kuin risteyksessä, jollainen myös liikenneympyrä on. Vaikkei väylällä näkyisikään muita moottoriajoneuvoja, on vilkun viesti tarpeellinen myös kevyen liikenteen väylän käyttäjille, kuten kävelijöille, pyöräilijöille ja mopoilijoille”, Nieminen muistuttaa.

Suuntamerkin näyttäminen myös liikenneympyrästä poistuttaessa on helppoa kuin donitsin syönti. Katso vaikka videolta.

*Liikenneturvan seurannoissa havainnoidaan, käyttikö kuljettaja suuntamerkkiä kääntyessään vai ei. Kuljettajan tulkitaan antaneen suuntamerkin, vaikka se ei tapahtuisikaan hyvissä ajoin ennen kääntymistä. Suuntamerkin antamisen on kuitenkin tapahduttava käännyttäessä, eikä esimerkiksi kääntymistä edeltävän kaistanvaihdon yhteydessä. Havaintoja tehtiin vuonna 2017 yhteensä 10 861 ajoneuvosta. Näiden kuljettajista 87 % vilkutti kääntyessään. Vuonna 2017 suuntamerkin käyttöä seurattiin myös liikenneympyrästä poistuttaessa. Havaintoja tehtiin yhteensä 8725 ajoneuvosta, joiden kuljettajista 75 % näytti vilkkua liikenneympyrästä poistuessaan. Liikenneturva ei julkaise paikkakuntakohtaisia tietoja.

Tagit: 
vilkun käyttö, suuntamerkki, liikenneympyrä