Tiedote
Kävely ja pyöräily
Turku

Heijastimen avulla kuljettaja erottaa kävelijän jopa kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuvan. Liikenneturvan tarkkailujen mukaan noin joka toisella alle 14-vuotiaalla on heijastin pimeän aikaan käytössä. Ajoittain heijastimet saattavat kuitenkin jäädä, jos vaikkapa kaveriporukassa kukaan muukaan ei sellaista käytä.

”Vanhemman vastuulla on huolehtia siitä, että lapsella on heijastimet hyvin näkymässä. Heijastimen käyttöä voi edistää antamalla lapsen tai nuoren valita itse oma heijastin. Tämän päivän valikoimasta löytyy moneen makuun ja tyyliin sopiva heijastinhahmo.”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen toteaa.

Heijastin kuuluu kaupunkikuvaan

Heijastin on tarpeen pimeän ja hämärän aikaan myös valaistussa kaupunkiympäristössä. Pimeällä katu- ja mainosvalot sekä puiden ja pensaiden varjot pikemminkin hankaloittavat kuin helpottavat havainnointia. Valtaosa autoilevista raportoikin hankaluuksista havaita ilman heijastinta kulkevia.

”Paljon palautetta tulee siitä, että sellaista, mitä ei näe, on hankala väistää. Valitettavan usein näkee alakouluikäisiä lapsia koulutiellä ilman minkäänlaisia heijastimia. Vanhempien tulisi ottaa vastuu siitä, että lapset oppivat heijastimen käytön ja sen merkityksen liikenteessä. Monet hyvät tavat ovat lapsuudesta opittuja ja tämä heijastimen säännöllinen käyttö on yksi”, ylikonstaapeli Simo Savioja Lounais-Suomen poliisilaitokselta painottaa.

Talven ja pimeän ajan aikana ajettaessa autoilevan on muistettava oma vastuunsa. Nopeuden alentaminen antaa usein tarvittavaa pelivaraa. Etenkin, jos taivaalta tulee märkää tai näkyvyys on muutoin huono, on tärkeää muistaa oikea tilannenopeus, jotta havaintojen tekoon jää aikaa esimerkiksi suojatietä lähestyttäessä.

Varmista, että heijastin näkyy

Hyvä heijastin palauttaa tehokkaasti siihen osuvan auton valon takaisin kuljettajalle. CE-hyväksytyssä (EN 13356) heijastimessa on riittävästi heijastavaa pintaa ja materiaali on heijastimeksi sopiva. Useampi käytössä oleva heijastin auttaa autoilevaa havaitsemaan kävelijän paremmin.

”Kotimainen laadukas heijastin on myös erinomainen joululahjaidea, jonka saa edullisesti lähes joka kaupasta”, Heiskanen vinkkaa.

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen, Liikenneturva, 020 7282 362
ylikonstaapeli Simo Savioja, Lounais-Suomen poliisilaitos, 029 544 6778

Tagit: 
Heijastin, liikennekasvatus