Tiedote
Valtakunnallinen

Liikenneympäristö, lapsen tiedot ja kokemus pyöräilystä vaikuttavat siihen, milloin lapsen on turvallista pyöräillä liikenteessä itsenäisesti. Kaikki lapset eivät ole samanlaisia taidoiltaan ja kehitykseltään.

”Jos lasta on koko elämänsä ajan kuljetettu autolla, ei tästä synny pyöräilijää hetkessä”, tiivistää Liikenneturvan suunnittelija Lena von Knorring.

Kodin ja koulun liikennekasvatus avainasemassa pyöräilytaitoja hankittaessa
”Liikenneturvallisuusaiheita on luontevaa ja hyödyllistä ottaa esille koululaisten kanssa niin kotona kuin koulussakin”, von Knorring toteaa.

Kun lapsi liikkuu erilaisissa liikennetilanteissa vanhemman kanssa, tarvittavat taidot kehittyvät vähän kerrallaan. Lapsi oppii liikenteessä pyöräilyn kaikista parhaiten pyöräilemällä itse, mutta aikuisen kanssa. Lähiympäristöön suuntautuvien tutustumisretkien lisäksi vanhemman kannattaa pyöräillä lapsen koulumatka ensin yhdessä lapsen kanssa.

”Koulureitin läpikäynnillä tulee ilmi mahdollisesti vaaralliset ongelmapaikat, kuten tienylitykset ja risteykset, joissa toimimisen on hyvä käydä yhdessä lapsen kanssa läpi. Koulumatkan harjoittelulla vanhempi voi vaikuttaa myös turvallisimman reitin valintaan,” von Knorring summaa.

Varmista lapsen turvalliset pyöräilyvarusteet

Lapsen turvallinen pyöräily vaatii hyvän pyörän ja oikeat varusteet. Kypärän tulee olla sopivan kokoinen ja huolellisesti kiinnitetty. Hyväksytyssä pyöräilykypärässä on CE-merkintä. Pyörissä tärkeimmät turvavarusteet, kuten tehokkaat jarrut, heijastimet, soittokello ja valot, ovat useimmissa vakiovarusteena.

Pyöräilijöinä liikkuvien 10–14-vuotiaiden lasten loukkaantumisriski on kaksinkertainen koko väestöön verrattuna. Kaksi kolmesta loukkaantui risteyksessä. Loukkaantumisista lähes puolet sattui pyörätien ja ajoradan risteyksessä.

Valtakunnallista pyöräilyviikkoa vietetään 11.-18.5.2013

Lisätietoja
Suunnittelija Lena von Knorring, Liikenneturva, p. 020 7282 347

Testaa pyöräilysääntötuntemuksesi Liikenneturvavisassa (Älypää)
Lasten henkilövahingot liikenteessä
Jalan ja pyörällä -opas