Tiedote
Autoilu
Jyväskylä

Liikenneturva kartoitti suomalaisten mielipiteitä liikennevalojen noudattamisesta kyselytutkimuksella vuonna 2014 *. Sen lisäksi, että punaista päin ajaminen tuomittiin, lähes puolet kyselyyn vastanneista piti myös punaista päin kävelyä erittäin vakavana tai vakavana liikennerikkomuksena.

Aamun koulu- ja työmatkamatkaliikenteen sujumista ja valojen noudattamista tarkkaillaan Jyväskylässä Keskussairaalantiellä keskiviikkona 11.11. klo 7-9. Liikenteen sujumista seurataan yliopiston liikunnan kohdalla olevalla suojatiellä, jossa tien ylittämistä helpottavat painonapein varustetut liikennevalot.  Risteyksessä kohtaavat niin jalkaisin kulkevat alakouluun menevät koululaiset, pyöräilevät opiskelijat kuin vilkas autoliikenne.

Turvallinen kulkeminen vaatii muiden huomiointia

Tien ylittäminen on erityisesti pienille koululaisille usein koulumatkan vaarallisin tilanne. Liikennevaloilla varustetuissa risteyksissä lapset luottavat siihen, että autoilijat noudattavat liikennevaloja. Tietä saatetaan lähteä ylittämään heti, kun jalankulkijoille syttyy vihreä valo. Jos tässä tilanteessa ajetaan päin punaista, on onnettomuusriski suuri.

”Jos liikennevalojen vaihtuminen tulee kuljettajalle yllätyksenä, on nopeutta monesti liikaa. Kävellen tai pyörällä liikkuvien turvallisuus risteystilanteissa lisääntyy, kun autoilevat noudattavat nopeusrajoituksia ja keskittyvät liikenteeseen”, arvioi Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Liikennevaloja noudatetaan vaihtelevasti

Liikenneturva tarkkailee liikennekäyttäytymistä vuosittain**. Liikennevalojen noudattamista seurataan tarkkailemalla sitä ajoneuvoa, joka saapuu valoihin ensimmäisenä niiden muututtua punaiseksi. Tämän ajoneuvon kuljettajalle jää päätös valojen noudattamisesta.

Vuonna 2014 lähes joka seitsemäs kerta, kun liikennevalot vaihtuivat punaisiksi, yksi tai useampi kuljettaja ajoi päin punaista. Liikenneturvan tarkkailu koostui 2945 havainnosta kymmenellä paikkakunnalla. Havainnoista 15 prosenttia oli sellaisia, että yksi tai useampi kuljettaja ajoi päin punaista.

Myös jalankulkijoiden liikennevalojen noudattamista tarkkaillaan vuosittain. Vuoden 2014 seurannassa jalankulkijoista noin joka seitsemäs ei noudattanut liikennevaloja. Jalankulkijoiden liikennevalokäyttäytymisestä tehtiin 15 043 havaintoa 11 eri paikkakunnalla.

Lisätietoja:
Yhteyspäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva, puh. 0400 640 688
Vanhempi konstaapeli Jouko Meriläinen, Sisä-Suomen poliisilaitos, puh. (02) 95 448 250

*Liikenneturva ja TNS Gallup 2014 (kyselytutkimus)
** Liikenneturva, liikennekäyttäytymisen seuranta (tarkkailututkimus)

 

Tagit: 
autoilija, kävelijä, seurannat