Tiedote
Jyväskylä

Liikenneturvan pitämillä perhevalmennusluennoilla on vanhemmille kerrottu perusasioita turvallisesta liikenteessä liikkumisesta odotusaikana ja vauvan kanssa. Nyt Jyväskylän seudulla ollaan siirtymässä uudistettuun perhevalmennuskonseptiin, ja tuleville vanhemmille tarjotaan osa valmennustiedosta messutyyppisesti.

Ensimmäinen perhevalmennustapahtuma ”Vauvan kaa” järjestetään lauantaina 25.5.2019 klo 11-15 Palokan neuvolassa (Ritopohjantie 25, Jyväskylä). Median edustajat ovat tervetulleita paikan päälle.

Vauvan kaa -tapahtuma on hyvän mielen hyvinvointipäivä, joka on suunnattu kaikille Jyväskylän seudun odottaville ja vauvaperheille. Tapahtuma on osa JYTEn perhevalmennusta ja sitä on toteuttamassa lukuisia yhteistyökumppaneita, myös Liikenneturva.

Turvallisuus on turvaistuimen tärkein hankintakriteeri

Liikenneturvan tekemän kyselyn* mukaan valtaosalle vanhemmista (91 %) tärkein kriteeri turvaistuimen hankinnassa on turvallisuus. Istuimen helppokäyttöisyyttä ja testimenestystä arvostaa noin puolet kyselyyn vastanneista vanhemmista.

Vauva matkustaa autossa turvallisimmin oikein asennetussa turvakaukalossa. Turvallisuutta lisää, kun valitaan R129-hyväksynnän saanut turvaistuin. R129-säännön pääasiallisena tavoitteena on parantaa eritoten pienten lasten turvallisuutta auton matkustajana. R129 lisää myös sivutörmäyssuojaa ja vähentää istuinten virheellisiä asennuksia.

Perhevalmennuksen vinkit vauvan turvalliseen kuljettamiseen autossa:

  • Hanki kunnollinen, mieluiten R129-hyväksynnän saanut ja omaan autoon sopiva turvakaukalo.
  • Lue turvakaukalon käyttö- ja kiinnitysohjeet sekä noudata niitä. Perehdy myös auton ohjekirjaan.
  • Kiinnitä vauvan turvakaukalo aina selkä menosuuntaan, laita turvavyöt napakasti kiinni ja tarkista, etteivät vyöt ole kierteellä.
  • Turvaistuimen käyttöikä on maksimissaan 7 vuotta, ja kolaroitu istuin on syytä vaihtaa uuteen.
  • Kun ajat, keskity ajamiseen ja aja ennakoiden. Vauva pitää tasaisesta kyydistä.
  • Mieti, millainen kuljettaja olet – kasvava lapsi oppii liikenneasenteet sinun esimerkistäsi.

Lue lisää ja katso videot lapsen turvallisesta kuljettamisesta täältä.

*Liikenneturva kysyi lasten turvallisesta kuljettamisesta kesällä 2017. Kysely toteutettiin verkkolomakkeella, jota mainostettiin lasten vanhemmille. Yhteensä kyselyyn vastasi yli tuhat aikuista, joista naisia oli 90 prosenttia. Alle kouluikäisiä lapsia kuljetti henkilö- tai pakettiautolla yhdeksän kymmenestä vastaajasta.

Tagit: 
turvaistuin